Visitante Anónimo  [Participa]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entidades colaboradoras
Participar
 - 
Instrucciones
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
 - 
Mapa de los jardines
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Datos y análisis
 - 
Salamanquesa común 2020
 - 
Ardilla roja 2020
 - 
Mirlo Común 2020
 - 
Herrerillo Común 2020
 - 
Abubilla 2020
Información
 - 
Últimas noticias
 - 
Agenda
 - 
Código de conducta
  Ayuda
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
Sobre ocellsdelsjardins.cat
 - 
Política de privacidad y Condiciones de uso

Últimas noticias
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
>
 
ítem/página :
número : 70
 
martes 7 abril 2020
Aves
Primers guanyadors "Estar-se a casa mirant ocells ara té premi"

Ja tenim els primers guanyadors del sorteig "Estar-se a casa mirant ocells ara té premi"!

 

Felicitats a la Juanita Zorrilla Pujana i al Pere Abelló Sala!

Moltes gràcies a tots els que heu participat des d' ocellsdelsjardins.cat!

Recordeu que cada dimarts farem aquest sorteig amb premis gentilesa de Cossetània Edicions entre tots els que entreu dades a ocellsdelsjardins.cat.

 

No en perdeu l'oportunitat! 

enviado por Marina Cuito
 
sábado 4 abril 2020
Fitxa d'identificació de la merla

La merla és un dels ocells més comuns als nostres pobles i ciutats. Aquesta fitxa us pot ajudar a identificar-la.

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/merla.jpg

Documento para descargar :  merla-1615.pdf
enviado por Gabriel Gargallo
 
jueves 2 abril 2020
Censos confinats

El projecte Ocells dels Jardins és dels pocs en què podem continuar participant aquests dies de confinament. Per això us proposem aprofitar-ho al màxim i fer uns censos especials "Censos Confinats" cada cap de setmana mentre duri el confinament.

 

Es tracta de fer tants censos com sigui possible durant tots els propers caps de setmana. Aquests censos complementaran els que realitzem tradicionalment el darrer cap de setmana de gener i maig. Evidentment, si també feu censos entre setmana també seran molt benvinguts, però la idea és mirar de com a mínim fer-ne un tots els caps de setmana.  

 

Com han de ser aquests censos?

 

Els pots fer en qualsevol moment del cap de setmana, imprimeix o descarregat la fitxa, surt al teu jardí o terrassa i comença a comptar tots els ocells que hi vegis durant una estona (mitja hora és perfecte). Si fas més d'un cens al dia, per exemple matí i tarda, dons encara millor! Tingues en compte, però, que has de comptar els ocells que vegis fent ús del teu jardí, els que el sobrevolen no compten (tampoc els que estan al jardí del teu veí!). Anota el nombre màxim dindividus diferents de totes les espècies que detectis. Finalment, penja les teves dades al web.

 

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/fitxa2.jpg

enviado por Marina Cuito
 
jueves 2 abril 2020
Cursos online d’ocells des de la finestra especial per Ocells dels Jardins

Les darreres setmanes hem organitzat diversos cursos online gratuïts per fer el confinament una mica més lleuger i acostar l’ornitologia a tothom. Ja que el projecte Ocells dels Jardins és l’únic que pot continuar funcionant al 100% durant el confinament, organitzarem un curs online exclusivament per als participants d'aquest projecte. 

 

El curs s’impartirà en format Masterclass, això vol dir que hi podran participar moltes persones, però que la interacció serà exclusivament per missatge escrit al xat de la videoconferèencia. Tindrà una durada de 5 hores i es farà del 6 al 9 d’abril i l’11 d’abril de 17:00 a 18:00.

 

No us el perdeu! Per fer-lo només cal que us inscriviu des d'aquest enllaç, doneu el vostre nom i el vostre identificador d’usuari d’Ocells dels Jardins (vegeu imatge de sota).

enviado por Marina Cuito
 
jueves 2 abril 2020
Quedar-se a casa mirant ocells ara té premi!

Mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé).

D'entre tots els participants de la setmana, el guanyador s’escollirà en un sorteig en què cada observador tindrà tantes butlletes com dies en què hagi fet llistes completes a #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat o censos a ocellsdelsjardins.cat. És a dir, si un observador ha fet llistes completes o censos en quatre dies té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet en només dos.

El guanyador s’escollirà cada dimarts (els guanyadors d'aquesta setmana es decidiran el dimarts 7 d'abril). En el cas de les dades d'ornitho, només es consideren vàlides les llistes completes de com a mínim 30 minuts de durada i que hagin estat fetes a Catalunya o Andorra.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/premiACasa_2.jpg

enviado por Gabriel Gargallo
 
jueves 23 enero 2020
Aves
Cens d'hivern 2020

El dissabte 25 i el diumenge 26 de gener farem el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins. Recordeu que és un dels dos censos anuals en els que us demanem a tots els participants que hi participeu.

Teniu a la vostra disposició la fitxa del projecte que us facilitarà molt la feina. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Recordeu que només heu de comptar els ocells que estiguin fent ús del vostre jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Heu d’anotar el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que heu detectat durant l'interval de temps en que heuestat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que us semblin més interessants. Vigileu, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Preparats? Esperem veure les vostres observacions i fotos!

enviado por Marina Cuito
 
viernes 15 noviembre 2019
Aves
LOS COMEDEROS, ¡A DEBATE!

En invierno, alimentar a las aves que visitan nuestros jardines, balcones y terrazas es una buena manera de ayudarlos a superar los meses más fríos del año que son, además, uno de los momentos en que sus requerimientos energéticos son más altos.

 En algunos países: Estados Unidos, Reino Unido y Australia, concretamente, cerca de la mitad de las viviendas tienen comederos activos y sólo la cantidad de comida que se destina a esta actividad en el Reino Unido se cree que bastaría para alimentar a 196 millones de aves. Teniendo en cuenta estas cifras, no es difícil imaginar que su impacto ecológico sobre las poblaciones de aves es enorme, tanto positivo como negativo.

Investigadores de la British Trust for Ornithology (BTO) han descubierto, a partir de los datos obtenidos gracias a proyectos de seguimiento de jardines, que la diversidad de aves que visitan éstos jardines se ha triplicado en los últimos 40 años, por ejemplo. O que algunas especies, como la curruca capirotada o el colibrí de Ana, han modificado sus estrategias migratorias convirtiéndose en invernantes regulares en el Reino Unido y Canadá, respectivamente.

Hasta el momento hemos expuesto los efectos positivos de la proliferación de comederos en los jardines de algunos países, pero, ¿y los negativos? Pues bien, en el estudio anteriormente mencionado también se ha visto que los comederos son una herramienta perfecta para la transmisión de enfermedades. Es más, se sabe que el declive de la población de verderón común en el Reino Unido entre2006 y 2016  —cuando pasó de 4,3 a 1,5 millones de ejemplares— estuvo relacionado directamente con este hecho.

En conclusión, ¡comederos en invierno sí, pero limpios como los chorros del oro!

Foto: Xavier Riera

enviado por Xavier Riera
 
viernes 18 octubre 2019
Aves
¡OIDOS A PUNTO!

Estamos a las puertas del inicio de la temporada invernal del proyecto. Algunas especies que visitan a menudo los jardines y comederos, en invierno, multiplican sus poblaciones considerablemente con la llegada de miles de individuos del centro y norte de Europa. La mayoría de estas especies son bastante conspicuas por lo que no son difíciles de detectar, pero en algún caso puede ser un poco más difícil. 

A continuación, os presentamos alguna de ellas y os animamos a que hagáis el esfuerzo de aprenderos sus vocalizaciones típicas de este periodo (si no las conocéis todavía). Esto puede jugar un papel determinante a la hora de detectarlas en vuestro jardín.

¡Estad atentos!

 

CLICAD EN LOS ENLACES DE DEBAJO PARA ACCEDER A LOS AUDIOS

Acentor común (Prunella modularis)

Petirojo (Erithacus rubecula)

Zorzal común (Turdus philomelos)

Curruca capirotada (Sylvia atricapilla)

Mosquitero común (Phylloscopus collybita)

Trepador azul (SItta europaea)

Pinzón común (Fringilla coelebs)

Lúgano (Carduelis spinus)

 

Fotos: Jaume Ventura, J Gabriel Gallart, Xavier Riera, Eduard Comorera, Cesc Herrero, Pancho Pou, Matilde Londner, Josep Bel

enviado por Xavier Riera
 
lunes 3 junio 2019
Aves
Resultados del censo de primavera

El último fin de semana de mayo hicimos el censo de primavera del proyecto "Ocells dels Jardins".

Se registraron 350 observaciones de 54 especies diferentes de 40 parques o jardines. La especie más vista, como suele ser habitual, fue el gorrión común, seguido de la paloma torcaz, el mirlo, la urraca y la tórtola turca. Además también se vio un pico picapinos y acentor común.

El lugar donde se vieron más especies diferentes fue en el Parque Catalunya de Sabadell, donde contaron 26 especies.

¡Agradecemos a todos los colaboradores que hicieron el censo de primavera y os animamos a todos a seguir colgando información de vuestros jardines y parques cercanos!

Foto: Eduard Comorera

Documento para descargar :  Eduard_Comorera-3224.jpg
enviado por Abel Julien
 
lunes 14 enero 2019
S'acosta el cens d'hivern

Recorda!

L'últim cap de setmana de gener fem el cens d'hivern a Ocells dels Jardins. És important que totes les persones que participeu en aquest projecte recolliu dades dels vostres jardins. 

Us recordem com heu de fer els censos: 

Què he de comptar? Has de registrar només els ocells que estiguin fent ús del teu jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Per exemple, en el cas d’orenetes, només s’han de comptar els ocells que entren i surten del niu, que venen a veure aigua de la piscina, o que baixen a caçar insectes en el propi jardí.

Com he de comptar? Anota el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que has detectat durant l'interval de temps en que has estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que et semblen més interessants. Vigila, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Com recullo les meves observacions? Anota les teves dades a la Fitxa de camp del projecte. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Foto: Francisco Pou

enviado por Abel Julien
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
>
 
ítem/página :
número : 70
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2020