Visitant Anònim  [Participa-hi]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entitats col·laboradores
Participar
 - 
Instruccions
Consultar
  Observacions
    - 
El darrers 2 dies
    - 
El darrers 5 dies
    - 
El darrers 15 dies
 - 
Mapa dels jardins
 - 
Galeria d'imatges i sons
Dades i anàlisis
 - 
Dragó comú 2020
 - 
Esquirol 2020
 - 
Merla 2020
 - 
Mallerenga blava 2020
 - 
Puput 2020
Informació
 - 
Darreres notícies
 - 
Agenda
 - 
Codi de conducta
  Ajuda
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
Sobre ocellsdelsjardins.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús

Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
>
 
ítem/pàgina :
nombre : 71
 
dimarts 7 abril 2020
Aus
Primers guanyadors "Estar-se a casa mirant ocells ara té premi"

Ja tenim els primers guanyadors del sorteig "Estar-se a casa mirant ocells ara té premi"!

 

Felicitats a la Juanita Zorrilla Pujana i al Pere Abelló Sala!

Moltes gràcies a tots els que heu participat des d' ocellsdelsjardins.cat!

Recordeu que cada dimarts farem aquest sorteig amb premis gentilesa de Cossetània Edicions entre tots els que entreu dades a ocellsdelsjardins.cat.

 

No en perdeu l'oportunitat! 

 

 

enviat per Marina Cuito
 
dissabte 4 abril 2020
Fitxa d'identificació de la merla

La merla és un dels ocells més comuns als nostres pobles i ciutats. Aquesta fitxa us pot ajudar a identificar-la.

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/merla.jpg

Document per descarregar :  merla-1615.pdf
enviat per Gabriel Gargallo
 
dijous 2 abril 2020
Censos confinats

El projecte Ocells dels Jardins és dels pocs en què podem continuar participant aquests dies de confinament. Per això us proposem aprofitar-ho al màxim i fer uns censos especials "Censos Confinats" cada cap de setmana mentre duri el confinament.

 

Es tracta de fer tants censos com sigui possible durant tots els propers caps de setmana. Aquests censos complementaran els que realitzem tradicionalment el darrer cap de setmana de gener i maig. Evidentment, si també feu censos entre setmana també seran molt benvinguts, però la idea és mirar de com a mínim fer-ne un tots els caps de setmana.  

 

Com han de ser aquests censos?

 

Els pots fer en qualsevol moment del cap de setmana, imprimeix o descarregat la fitxa, surt al teu jardí o terrassa i comença a comptar tots els ocells que hi vegis durant una estona (mitja hora és perfecte). Si fas més d'un cens al dia, per exemple matí i tarda, dons encara millor! Tingues en compte, però, que has de comptar els ocells que vegis fent ús del teu jardí, els que el sobrevolen no compten (tampoc els que estan al jardí del teu veí!). Anota el nombre màxim dindividus diferents de totes les espècies que detectis. Finalment, penja les teves dades al web.

 

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/fitxa2.jpg

enviat per Marina Cuito
 
dijous 2 abril 2020
Cursos online d’ocells des de la finestra especial per Ocells dels Jardins

Les darreres setmanes hem organitzat diversos cursos online gratuïts per fer el confinament una mica més lleuger i acostar l’ornitologia a tothom. Ja que el projecte Ocells dels Jardins és l’únic que pot continuar funcionant al 100% durant el confinament, organitzarem un curs online exclusivament per als participants d'aquest projecte. 

 

El curs s’impartirà en format Masterclass, això vol dir que hi podran participar moltes persones, però que la interacció serà exclusivament per missatge escrit al xat de la videoconferèencia. Tindrà una durada de 5 hores i es farà del 6 al 9 d’abril i l’11 d’abril de 17:00 a 18:00.

 

No us el perdeu! Per fer-lo només cal que us inscriviu des d'aquest enllaç, doneu el vostre nom i el vostre identificador d’usuari d’Ocells dels Jardins (vegeu imatge de sota).

enviat per Marina Cuito
 
dijous 2 abril 2020
Estar-se a casa mirant ocells ara té premi!

Mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé).

D'entre tots els participants de la setmana, el guanyador s’escollirà en un sorteig en què cada observador tindrà tantes butlletes com dies en què hagi fet llistes completes a #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat o censos a ocellsdelsjardins.cat. És a dir, si un observador ha fet llistes completes o censos en quatre dies té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet en només dos.

El guanyador s’escollirà cada dimarts (els guanyadors d'aquesta setmana es decidiran el dimarts 7 d'abril). En el cas de les dades d'ornitho, només es consideren vàlides les llistes completes de com a mínim 30 minuts de durada i que hagin estat fetes a Catalunya o Andorra.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/premiACasa_2.jpg

enviat per Gabriel Gargallo
 
dijous 23 gener 2020
Aus
Cens d'hivern 2020

El dissabte 25 i el diumenge 26 de gener farem el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins. Recordeu que és un dels dos censos anuals en els que us demanem a tots els participants que hi participeu.

Teniu a la vostra disposició la fitxa del projecte que us facilitarà molt la feina. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Recordeu que només heu de comptar els ocells que estiguin fent ús del vostre jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Heu d’anotar el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que heu detectat durant l'interval de temps en que heuestat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que us semblin més interessants. Vigileu, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Preparats? Esperem veure les vostres observacions i fotos!

enviat per Marina Cuito
 
divendres 15 novembre 2019
Aus
LES MENJADORES, A DEBAT!

A l’hivern, alimentar els ocells que visiten els nostres jardins, balcons o terrasses és una bona manera d’ajudar-los a superar els mesos més freds de l’any que són, a més a més, un dels moments en què els seus requeriments energètics són més alts.

En alguns països: Estats Units, Regne Unit i Austràlia, concretament, prop de la meitat de les cases tenen menjadores actives i només la quantitat de menjar que es destina a aquesta activitat al Regne Unit es creu que podria alimentar a 196 milions d’ocells. Tenint en compte aquestes xifres, no costa gaire imaginar que el seu impacte ecològic sobre les poblacions d’ocells és enorme, tant positiu com negatiu.

Investigadors de la de la British Trust for Ornithology (BTO) han descobert, a partir de les dades obtingudes gràcies als projectes de seguiment de jardins, que la diversitat d’ocells que visiten aquests jardins s’ha triplicat en els darrers 40 anys, per exemple. O que algunes espècies, com el tallarol de casquet o el colibrí d’Anna, han modificat les seves estratègies migratòries passant a ser hivernants regulars al Regne Unit i Canadà respectivament.  

Fins ara hem exposat els efectes positius de la proliferació de menjadores en els jardins d’alguns països, però, i els negatius? Doncs bé, en l’estudi esmentat abans també s’ha vist que les menjadores són una eina perfecta per a la transmissió de malalties. És més, se sap que el declivi de la població de verdums al Regne Unit entre 2006 i 2016 —quan va passar de 4,3 a 1,5 milions d’exemplars— va estar relacionat directament amb aquest fet.

En conclusió, menjadores a l’hivern sí però netes com una patena!!

Foto: Xavier Riera

enviat per Xavier Riera
 
divendres 18 octubre 2019
Aus
OÏDES A PUNT!

Som a les portes de l’inici de la temporada hivernal del projecte. Algunes espècies que visiten sovint els jardins i les menjadores, a l’hivern, multipliquen les seves poblacions considerablement amb l’arribada de milers d’individus del centre i nord d’Europa. La majoria d’aquestes espècies són bastant conspícues per la qual cosa no és gaire difícil detectar-les però d’altres costa una mica més.

Tot seguit us en presentem algunes i us encoratgem a que feu l’esforç d’aprendre les vocalitzacions típiques d’aquesta època (si no les coneixeu encara). Això pot jugar un paper clau a l’hora de detectar-les al vostre jardí.

A parar l’orella!!

 

CLIQUEU DAMUNT DELS ENLLAÇOS DE SOTA PER ACCEDIR ALS ÀUDIOS

Pardal de bardissa (Prunella modularis)

Pit roig (Erithacus rubecula)

Tord comú (Turdus philomelos)

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

Pica-soques blau (SItta europaea)

Pinsà comú (Fringilla coelebs)

Lluer (Carduelis spinus)

 

Fotos: Jaume Ventura, J Gabriel Gallart, Xavier Riera, Eduard Comorera, Cesc Herrero, Pancho Pou, Matilde Londner, Josep Bel

enviat per Xavier Riera
 
dilluns 3 juny 2019
Aus
Resultats del cens de primavera

El darrer cap de setmana de maig vam fer el cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins.

Es van fer 359 observacions de 54 espècies diferents a 40 jardins o parcs. L'espècie més vista, com sol ser habitual va ser el pardal comú seguit del tudó, la merla, la garsa i la tórtora turca. A més també van veure un picot garser gros i un pardal de bardissa.

L'indret on es van veure més espècies diferents va ser al Parc Catalunya de Sabadell, on van comptar 26 espècies. 

Agraïm a tots els col·laboradors que van fer el cens de primavera i us encoratgem a tots a seguir penjant informació dels vostres jardins i parcs propers!

Foto: Eduard Comorera

Document per descarregar :  Eduard_Comorera-3224.jpg
enviat per Abel Julien
 
dilluns 14 gener 2019
S'acosta el cens d'hivern

Recorda!

L'últim cap de setmana de gener fem el cens d'hivern a Ocells dels Jardins. És important que totes les persones que participeu en aquest projecte recolliu dades dels vostres jardins. 

Us recordem com heu de fer els censos: 

Què he de comptar? Has de registrar només els ocells que estiguin fent ús del teu jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Per exemple, en el cas d’orenetes, només s’han de comptar els ocells que entren i surten del niu, que venen a veure aigua de la piscina, o que baixen a caçar insectes en el propi jardí.

Com he de comptar? Anota el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que has detectat durant l'interval de temps en que has estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que et semblen més interessants. Vigila, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Com recullo les meves observacions? Anota les teves dades a la Fitxa de camp del projecte. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Foto: Francisco Pou

enviat per Abel Julien
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
>
 
ítem/pàgina :
nombre : 71
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2020