Visitor Anonymous  [Taking part]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Homepage
 
The partners
Taking part
 - 
User guide
Consulting
  Sightings
    - 
The past 2 days
    - 
The past 5 days
    - 
The past 15 days
 - 
Map of gardens
 - 
Galleries
Data and analyses
 - 
Common wall gecko 2020
 - 
Eurasian Red Squirrel 2020
 - 
Common Blackbird 2020
 - 
Eurasian Blue Tit 2020
 - 
Barn Swallow 2020
 - 
Eurasian Hoopoe 2020
Information
 - 
Latest news
 - 
Agenda
 - 
Code of conduct
  Help
    - 
Symbol explanation
    - 
FAQ
  Stats
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
About ocellsdelsjardins.cat
 - 
Privacy Policy & Terms of use

Latest news
page :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
>
 
item/page :
count : 73
 
Thursday, January 14th, 2021
Quins aliments posar a la menjadora per ajudar als ocells?

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/1_1.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/2aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/3aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/4aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/5aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/6aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/7aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/8aliment.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/9aliment.png

posted by Marina Cuito
 
Friday, January 8th, 2021
Resultats del #CensdeNadal

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/1.png

 

El dimecres 6 gener va acabar el #CensdeNadal que haviem preparat amb la intenció d'animar la participació al projecte durant les festes. Avui us mostrem els resultats obtinguts.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/3.png

En total heu fet 363 censos a 112 jardins. El #CensdeNadal ha tingut una duració de 13 dies i en alguns casos heu fet el cens cada dia. Alguns jardins heu fet el cens més d'una vegada al dia i en el cas del Jardins Can Brasó han fet quasi dos censos diaris!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/2.png

En aquest cens heu vist 53 espècies. El pardal comú ha sigut la més vista, ja que ha aparegut en 206 censos. La segueix el pit-roig 187 i la tórtora turca 147. En total heu fet 2105 contribucions i heu vist 7657 individus!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/4.png

Heu participat des de 72 municipis de 25 comarques diferents. Al mapa podeu veure la progressió temporal, el punts vermells són els censos fets al principi del cens (25 de desembre) i el vermells els que s'han fet cap al final (6 de gener).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/5.png

Aquest #CensdeNadal venia acompanyat de l'activitat #OcellsdeNadal en la que us vam demanar que compartíssiu imatges dels ocells dels vostres jardins a Instagram. S'han fet 233 publicacions a Instagram fent servir el hashtag #OcellsdeNadal. Les podeu recuperar posant el # a instagram o bé a les històries destacades del nostre perfil @ICOcells.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/6.png

posted by Marina Cuito
 
Monday, December 21st, 2020
Birds
Cens de Nadal

Segurament aquest Nadal serà bastant diferent dels altres. Potser no podrem veure a totes aquelles persones que estimem ni podrem viatjar allà on voldríem. Però quedar-se a casa no significa que no puguem fer aquelles activitats que més ens agraden.

Des d’Ocells dels Jardins us proposem participar en el 1r Cens de Nadal OdJ. És molt senzill: entre els dies 25 de desembre i 6 de gener us animem a entrar com més censos millor al portal. Aquesta és una activitat que pot fer qualsevol, però pot ser especialment divertida per als nens. Descarregueu-vos la fitxa, sortiu al vostre jardí o aneu fins al parc més proper i comenceu a comptar!

L’hivern és molt bona època veure ocells als jardins: alguns ocells —pinsans, caderneres, verdums, mallerengues, etc.— s’agrupen per cercar aliment amb la qual cosa els comptatges solen ser força animats. Aprofitem-ho per aprendre’n i per divertir-nos durant aquestes festes.

A més, us convidem a penjar fotògrafes dels vostres jardins, dels ocells que veieu, dels parcs que visiteu o de vosaltres mateixos fent els censos! Pugeu-les a Instagram amb el hashtag #OcellsdeNadal i menció a @ICOcells. Les compartirem als stories del compte de l’ICO perquè tothom pugui gaudir dels Ocells dels Jardins!

posted by Marina Cuito
 
Monday, November 30th, 2020
Tanquem el mes de novembre amb molt bona participació a OdJ

En la darrera setmana de novembre la participació s'ha reduït una mica respecte de les setmanes anteriors, però es converteix en el segon novembre amb més participació de la història d'Ocells dels Jardins.

De les 33 espècies que heu observat aquesta setmana, les tres primeres continuen sent el pardal comú, el pit-roig, la garsa i la tórtora turca. El cinquè lloc l'ha agafat la merla i el sisè el tallarol capnegre, desplaçant al colom roquer fins a ser la sisena espècie més observada. 

La quantitat d'observacions ha baixat una mica, fins a 348. El nombre de participants continua sent positiu, amb 24 observadors des de 15 municipis, molt d'ells fidels a entrar les seves dades cada setmana. 

D'altra banda, tanquem un altre novembre (el setè des de la creació del portal) amb unes dades més que positives. Heu fet 1703 observacions en total, el 57% més que l'any passat i el 86% més que fa dos anys. Això converteix aquest novembre en el segon amb més dades en la història d'OdJ. L'any amb més dades entrades va ser el 2015 amb 2078.

Aquest any anem camí de fer rècord en el nombre d'observacions i usuaris al portal, així que us animem a continuar observant els vostres jardins i penjar les dades.

Gràcies a tots per col·laborar amb Ocells dels Jardins!

posted by Marina Cuito
 
Monday, November 23rd, 2020
Birds
Participació del 16 al 22 de novembre

Durant la tercera setmana de novembre heu fet 428 observacions de 40 espècies diferents. Les tres espècies més vistes continuen sent les mateixes i només canvien la posició en la que es situen. Les més vistes són el pit-roig(42) i el pardal comú (42) i la segona més vista és la garsa (33)  

S'ha repetit exactament el mateix nombre de participants, 31, però en canvi s'han reduit el nombre de municipis (18). Tenim participants fidels que pengen dades cada setmana des de Girona, Olot, Sant Gregori, Barcelona, Torelló, Sant Martí Sarroca, Figaró-Montmany, Querol, Copons, Mataró, Palau-solità i Plegamans, Santa Coloma de Gramenet. 

I també hem rebut dades de nous municipis: Cervelló, Sant Feliu de Pallerols, Sant Sadurní d'Anoia, Begues, Vila-seca i Salou i Els Hostalets de Pierola.

Moltes gràcies a tots els que entreu dades cada setmana i als que us heu sumat darrerament. Esperem que us animeu a entrar moltes dades! :)

posted by Marina Cuito
 
Monday, November 16th, 2020
Birds
Participació a Ocells dels Jardins del 9 al 15 de novembre

Durant la setmana del 9 al 15 de novembre heu fet 361 observacions de 43 espècies diferents. Aquesta setmana les tres espècies més vistes són les mateixes que l'anterior però canvien l'ordre, passant a ser la  més vista el pardal comú (39), seguida de la garsa (35) i de nou el pit-roig (31), el colom roquer (26) i la tórtora turca (24).

Ha augmentat lleugerament el nombre de participants (de 29 a 31), així com el nombre de municipis dels que hem rebut dades (23). Molts són municipis dels que vam rebre dades la setmana passada: Baix Pallars, Barcelona, Bigues i Riells, Esplugues de Llobregat, Figaró-Montmany, Manresa, Querol, Sant Gregori, Sant Martí sarroca, santa Coloma de Gramenet, Girona, Subirats i Torelló.

Però també hem rebut dades de municipis nous: Badalona, Bellver de Cerdanya, Berga, Cambrils, Cassà de la selva, Copons, Mataró, Orís, Palau-Solità i Plegamans i Sant Cugat del Vallès.

Moltes gràcies a tots els que entreu dades cada setmana i als que us heu sumat darrerament. Esperem que us animeu a entrar moltes dades! :)

posted by Marina Cuito
 
Tuesday, November 3rd, 2020
Birds
Tornem a oferir el curs online

Durant la primavera i per tal d'ajudar a passar el confinament d'una forma més entretinguda, vam oferir els cursos "Ocells des de la finestra" orientats a ornitòlegs novells que volien aprendre a identificar els ocells que ens envolten. El curs va gaudir de molt èxit i per això vam crear el curs en versió masterclass, amb capacitat per a 100 persones i vinculat al projecte Ocells dels Jardins.

Ara que hem tornat a un semiconfinament més laxe i sobretot ara que arriba la millor època per gaudir dels ocells als nostres jardins, hem decidit tornar a oferir aquest curs amb algunes diferències, centrant-nos més en els ocells de l'hivern.

El curs tindrà lloc els dies 7 i 8 de novembre de 19:00 a 20:00 i es farà online mitjançant el programa Zoom. Totes les persones inscrites a Ocells dels Jardins tenen l'accés gratuït. Inscriu-te a: http://ornitologia.org/ca/Activitats/cursos_online.html

posted by Marina Cuito
 
Tuesday, November 3rd, 2020
Birds
Nova fitxa d'identificació disponible!

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/tordala-roig1-1.png

posted by Marina Cuito
 
Friday, October 23rd, 2020
Birds
Construeix la teva menjadora

Arribem a la darrera setmana d'octubre i el fred ja s'ha fet palès a molts llocs de Catalunya, en alguns altres arribarà en poques setmanes. Amb l'arribada del fred, alguns petits ocells que durant la primavera i l'estiu mengen insectes veuen com la seva font d'aliment preferida es fa més escassa. Molts d'ells canvien els seus hàbits alimentaris esdevenint consumidors d'aliments d'origen vegetal, principalment fruits i llavors.

A més, milers d'ocells que viuen a països més freds on no troben prou menjar, venen a passar l'hivern a casa nostra per poder sobreviure. D'aquesta manera les poblacions de molts ocells passen a multiplicar-se. Durant els mesos més freds ens trobem, per tant, en una situació en què hi ha moltíssims ocells afamats i poc menjar disponible. La construcció i instal·lació d'una menjadora per a ocells és una eina fantàstica per oferir-los aliment i avui us donarem alguns consells per construir les vostres.

 

Tipus de menjadora i els ocells que atreuen:

  • Menjadora de taula: Mallerengues, pit-rojos, merles, pardals, picots, pica- soques blaus, tallarols i pràcticament qualsevol ocell poden ser usuaris d’aquest tipus de menjadora. Dependrà̀ principalment del menjar que els posem.
  • Menjadora tubular: Ideal per penjar als arbres i de construcció molt senzilla. Atraurà a caderneres, lluers, gafarrons i pinsans, a més d’altres fringíl·lids, poden utilitzar aquesta menjadora de llavors. També́ poden aparèixer les sempiternes mallerengues, tot i que el seu aliment preferit és el que conté molt de greix.
  • Menjadora de llauna: utilitza materials de reciclatge i és ideal per penjar als arbres. Els candidats a fer-la servir seran els mateixos que teníem a la menjadora de taula; allò que influirà majoritàriament serà el tipus de menjar que hi posem.
  • Boles de greix: una autèntica bola energètica. Atraurà a les mallerengues, com és habitual, seran els principals clients per consumir l’alta concentració d’energia que proporciona aquest aliment. Pica-soques blau, picot garser gros i també pit-rojos o pardals afamats que, si bé prefereixen menjar tocant de peus a terra, la necessitat els pot impulsar a penjar-se en una bola de greix per sobreviure.
  • Enfilall de cacauets: A qui li agrada menjar cap per avall? Òbviament, a les mallerengues! Servirà no només per atraure aquests ocells, sinó també per observar les seves habilitats fent equilibris i malabarismes mentre piquen amb passió la closca dels cacauets. Podreu escoltar el soroll dels cops que fan sobre la closca del cacauet per trencar-la.

Ara que ja coneixes els diferents tipus de menjadores, pots consultar com fabricar-les aquí.

 

 

El tipus de menjar:

La regla general és que qualsevol aliment que hi posem ha de ser sense sal i sense torrar. Els més adients són:

• Llavors: negrilló, escaiola, mill, pipes negres, cànem, etc.

• Fruita: poma.
• Fruits secs: cacauets — tant pelats com amb closca—, nous, panses.


• Boles de llar.


• Altres: trossets de formatge, molles de pa (no mullat).


• Aigua. Sobretot quan faci molt fred i els punts d’aigua habituals estiguin gelats.

De la mateixa manera, hi ha alguns aliments que NO són adequats:

• Llavors o fruits secs salats o torrats.

• Barreja de llavors per a ocells de gàbia (tenen complements vitamínics que no convenen als ocells silvestres)

A la imatge podeu veure quins aliments prefereix cada espècie.

 

El lloc:

La menjadora s’ha de situar en un lloc tranquil, però que ens permeti la seva observació des d’una distància prudent. Com és fàcil suposar, el moviment de persones, vehicles, sorolls sobtats i similars, no ajuden a fer que el punt d’alimentació sigui atractiu.

La ubicació de la menjadora és important. Per una banda, és necessari que els ocells tinguin visibilitat per veure si se’ls acosta algun predador però, per l’altra, han de tenir arbres o arbustos a prop que els serveixin de cobertura ràpida per amagar-se en cas de perill.

En un primer moment pot ser que als ocells els costi apropar- se a la menjadora, per la qual cosa pot ser una bona idea situar-la, al començament, a prop dels arbres o arbustos que fan servir habitualment per, posteriorment, col∙locar-la al lloc que més ens convingui. No desespereu si durant el primer hivern sembli que els ocells ni l’ensumin. És possible que la temporada següent, per contra, es converteixi en el punt de trobada de tota l’avifauna del barri.

Un cop la menjadora estigui a ple funcionament, caldrà abastir-la diàriament durant els mesos de fred i això implicarà comprar força menjar.

Els depredadors són un factor important a la vida dels ocells. No podem controlar la presència dels depredadors salvatges (el més interessat en menjadores d’ocells sol ser l’esparver) però sí els domèstics, principalment els gats. Ens hem d’assegurar que no hi hagi gats propers o guardar el nostre dintre de casa. Els gats tenen un irresistible instint natural per caçar ocells i aquests ho saben millor que ningú, així que la presència de gats per si sola, farà que s’hi acostin menys ocells del normal encara que els gats no arribin a caçar-los.

posted by Marina Cuito
 
Tuesday, September 1st, 2020
Birds
Nova fitxa d'identificació de la cadernera

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/cadernera-1.png

Document to download :  cadernera-3840.pdf
posted by Marina Cuito
page :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
>
 
item/page :
count : 73
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2021