Les millors fotos dels fringíl·lids d’aquest hivern a OdJ
Com us dèiem en una anterior notícia, aquest hivern es va produir una irrupció massiva de durbecs, lluers, pinsans i altres fringíl·lids. En aquella notícia us vam donar algunes pautes sobre com atraure’ls a les menjadores i sembla que en vau fer cas perquè a la galeria de fotos d’Ocells dels Jardins trobem quantitat de fotografies d’aquests ocells. Hem preparat un petit recull però podeu consultar-les totes. (És necessari estar registrat a Ocells dels Jardins per poder-les visualitzar).
Us recomanem visitar la galeria d'OdJ per veure totes les fotografies i us encoratgem a penjar les vostres!
Aquest cap de setmana farem el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins. Com bé sabeu, la participació en el projecte és lliure, podeu penjar dades sempre que us vagi bé a vosaltres, però hi ha dues dates en què demanem a tots els usuaris que pengin dades. Es tracta dels censos d'hivern i de primavera. Amb aquesta iniciativa aconseguim tenir una imatge global dels ocells que hi ha als jardins de tot Catalunya.
Per fer aquest cens només heu de dedicar almenys 30 minuts en qualsevol moment del cap de setmana. Qualsevol persona hi pot participar, és fàcil, divertit i apropiat tant per a principiants com a experts. Recordeu que us podeu descarregar la fitxa del projecte per facilitar-vos la feina.
Al final del cap de setmana podreu consultar en temps real quins ocells s'han observat als jardins de Catalunya gràcies a la vostra col·laboració.
enviat per Abel Julien
dijous, 28. desembre 2017
Identificació de gafarró i lluer
El gafarró és un ocell molt abundant a Catalunya, que compta amb més d'un milió d'individus en època de nidificació, es distribueix per totes les 42 comarques i és molt freqüent en zones humanitzades. Molts ornitòlegs pensen en ell com a espècie sedentària perquè es veu durant tot l'any però és un ocell que realitza moviments de distàncies considerables. A l'hivern ens arriben gafarrons de França, Bèlgica, Suïssa, Itàlia i Alemanya i tenim registrats moviments d'ocells de Catalunya al Nord d'Àfrica.
El lluer, en canvi, és un ocell que nidifica en nombre relativament escàs i irregular als boscos subalpins però a l'hivern rebem lluers de la resta d'Europa en quantitats extremadament variables, amb hiverns en els quals pràcticament passa desapercebut i altres en el que es produeixen autèntiques irrupcions (com ha passat enguany). Tenim recuperacions de tot Europa, de les quals destaquen les més llunyanes d'Estònia, Finlàndia i Rússia.
Si el vostre jardí és atractiu per fringíl·lids (probablement perquè hi poseu menjadores amb nabina, negret i altres llavors) segurament tindreu aquestes dues espècies a l'hivern. Pareu atenció si no teniu experiència prèvia amb el lluer, ja que us pot passar desapercebut i semblar-vos, si no us hi fixeu bé, un gafarró, per bé que una mica estrany.
El lluer mascle té un casquet negre al cap que li arriba pel front fins al bec, més cònic i llarg que el del gafarró; a més té una prominent franja groga a l'ala molt visible. La femella és més discreta, sense el casquet negre, però té la franja alar destacada com el mascle. El gafarró té el bec força més curt i petit, el carpó groc clarament visible al vol i, el tret més distintiu, no té la prominent franja alar groga del lluer.
Com dèiem, enguany ha estat any d'irrupció de lluers. N'has vist?
enviat per Marina Cuito
divendres, 3. novembre 2017
Hivern de fringíl·lids!
Ens arriben notícies de tot Europa dient que s'està produint una irrupció massiva de durbecs, lluers, pinsans, pinsans mecs i altres fringíl·lids. Aquestes irrupcions es produeixen només cada certs anys però la d'enguany, a més, és una de la més gran en dècades. Al Regne Unit, França, Alemanya, Suïssa i Països Baixos, entre d'altres, s'estan observant durbecs com mai. Feia més d'una dècada que no hi havia hagut cap irrupció de la mateixa dimensió. El mateix està passant a Catalunya, on Ornitho demostra que s'ha batut el rècord d'observacions de durbecs, lluers i pinsans borroners en un mes d'octubre.
És molt fàcil atraure'ls a les menjadores. Si tens la sort d'estar en una zona que està rebent un influx d'aquestes espècies prova de posar-los el seu menjar preferit nabina (llavor de nap), pipes petites, negrilló o cacauets pelats per al lluer i llavors més grosses per al durbec, que voldrà demostrar la potència del seu bec imponent, tals com pipes gruixudes, blat de moro o cacauets amb closca (cal dir que en realitat, el durbec menjarà qualsevol llavor encara que no hagi de fer servir la força del seu bec).
La foto mostra un durbec que també pot venir al teu jardí i els gràfics mostren les observacions de les tres espècies esmentades dels mesos d'octubre de 2010 a 2017. Veiem que aquest any la pujada d'observacions és espectacular. A més, el nombre dels estols encara és més gran, així que estigueu preparats per la festa!
(Foto: Jordi Bas)
enviat per Abel Julien
dijous, 13. juliol 2017
Per què caixes niu?
Sovint ens pregunten si posar caixes niu influeix en l'equilibri ecològic o les relacions entre les diferents espècies d'una zona determinada. La resposta és clarament sí. Malgrat que en cada cas es requeriria un estudi concret per veure quines espècies afecta aquesta modificació de l'hàbitat, està clar que les espècies que poden utilitzar les caixes -que en estat natural crien a forats- són les que es veuran beneficiades i les que puguin entrar en competència amb elles poden veure's perjudicades.
El problema principal és que l'ecosistema natural ja està completament alterat d'inici. Tots els boscos del nostre país han estat replantats o gestionats d'alguna manera que ha alterat completament el bosc original, cada pam de terreny ha estat modificat per l'acció humana i, sobretot en dècades recents, l'hàbitat s'ha simplificat de forma que han desaparegut molts llocs que en estat natural tindrien forats.
En els jardins, un hàbitat humanitzat amigable per als ocells, no hi sol haver arbres vells amb cavitats naturals. Les caixes niu supleixen aquesta mancança que l'hàbitat hauria de proporcionar per a les espècies cavernícoles (les que crien a forats) de forma que és una alteració d'un hàbitat que ja ha estat alterat o que ja és artificial d'entrada. Les caixes niu, per tant, el que aconsegueixen és que l'hàbitat alterat s'assembli una mica més a l'hàbitat natural que hauria d'existir.
Des d'Ocells dels Jardins us animem a que poseu caixes niu classiques per mallerengues i pardals però que no oblideu que n'hi ha de mides i configuracions diferents per la multitud d'espècies que poden viure al nostre entorn: raspinells, xots, mussols, cueretes i molts altres.
Foto: Mallerenga carbonera (Jordi Bas)
enviat per Abel Julien
dijous, 8. juny 2017
Resultats del cens de primavera
El darrer cap de setmana de maig vam fer el cens de primavera d'Ocells dels jardins. Com és habitual, l'activitat ha caigut bastant als jardins respecte de l'hivern, i això es nota també en la participació, en aquest cens hi han hagut 109 observacions, davant de les 635 que es van obtenir al cens d'hivern.
Tot i així, es van observar 30 espècies diferents, d'entre les quals destaquen el colom roquer i el pardal comú com les més vistes. Es van veure 25 orenetes cuablanca, espècie nidificant que només podrem veure al cens de primavera. L'oreneta cuablanca, a diferència de l'oreneta vulgar, acostuma a fer els nius sota els balcons de les cases o a les lleixes de les finestres, per això sol ser un dels ocells més observats i reconeguts per la ciutadania. Si voleu saber més sobre aquest ocell, visiteu http://www.orenetes.cat/especie/
També és destacable el dràstic descens del nombre d'observacions de pit-roig, al cens d'hivern se'n van veure 92 i en aquesta ocasió només 1, reflectint la diferència dels requeriments d'hàbitat d'aquest ocell. Com a espècie poc habitual en els jardins, es va observar un passerell comú i dos pica-soques blaus.
En quant a l'origen de les observacions, al mapa podreu veure com la gran majoria s'han produït a les comarques de Barcelona. Només s'ha registrat observacions a la Cerdanya, al Baix Camp i a la Conca de Barberà, fora de terres barcelonines.
enviat per Marina Cuito
dilluns, 24. abril 2017
Menys ocells al teu jardí: no et preocupis
Els jardins, tan privats com públics, solen tenir menys ocells a la primavera-estiu que en època d'hivernada pel fet que en l'època de nidificació els ocells prefereixen llocs més naturals i tenen uns requeriments d'hàbitat més selectius. L'abundància d'ocells als jardins a l'hivern ve donada principalment per l'aliment que proporciona aquest hàbitat humanitzat i perquè els ocells tenen uns requeriments d'hàbitat molt menys selectius a l'hivern.
Al gràfic podeu veure les observacions d'alguns ocells al llarg de tota la història d'Ocells dels Jardins. Es tracta dels 6 ocells més vistos als jardins en el que portem d'any. Com podeu comprovar tots dibuixen una corba decreixent durant els mesos de juliol, agost i setembre. Així que, no us preocupeu!
El cas més marcat és el del pit-roig, ocell molt abundant en època d'hivernada que pràcticament desapareix dels jardins quan arriba la calor. Al gràfic podeu observar com la seva corba és extremadament pronunciada, arribant quasi a desaparèixer en el mes juliol. Mentre que en l'anterior notícia d'Ocells dels Jardins el pit-roig apareixia com l'ocell més observat durant el que portàvem d'any, ara ja és el quart ocell més vist de l'any però, a més, ha caigut al vintè lloc aquest mes!
Hem començat l'any amb una bona participació a Ocells dels jardins. De moment, l'ocell més observat als jardins durant el 2017 ha sigut el pit-roig, observat 303 vegades, seguit de molt a prop pel pardal comú, observat 300 vegades. En canvi, durant el que portem de març, l'ocell més observat ha estat la merla, observada 42 vegades.
Heu penjat fotos fantàstiques al web, com aquesta d'en Xavier Jordà, on es veu un Rossinyol del Japó a la menjadora i darrere un pica-soques blau observant-lo. Us convidem a visitar la galeria, ja que s'hi troben fotos ben curioses.
També volem destacar aquest missatge d'un participant anònim que ens diu que ha observat 6 aratingues mitrades a Sant Gervasi i ens fa aquest comentari: "Las Arantigas se han adueñado de San Gervasio. Varias parejas se suelen posar en las antenas de TV frente a mi terraza. Puedo ver claramente sus nidos en agujeros de fachadas frente a mi casa, por eso he puesto este conteo aunque a mi terraza propiamente no acuden."
Des de la Unitat d'Ornitologia Aplicada de l'ICO, que ha fet l'Atles de Barcelona, ens confirmen que hi ha una joca on a la nit s'hi apleguen unes 50 aratingues mitrades cada nit.
enviat per Abel Julien
divendres, 10. febrer 2017
Resultats cel Cens d'hivern 2017
Gràcies a la vostra participació en el cens d'hivern s'estan començant a revelar coses interessants de l'ornitofauna dels nostres jardins públics i privats. Enguany s'han observat 62 espècies als jardins de Catalunya entre les que n'hi ha hagut algunes curioses com, per exemple, 4 morells de plomall i 1 cigne mut a l'Estany de Puigcerdà comunicats per Maria Bover.
Molts ornitòlegs aquest any tenen la sensació que tenim menys cotxes fumades i pinsans. Les dades d'aquest cens d'hivern semblen confirmar que aquesta sensació no és subjectiva sinó que respon a la realitat. Caldria fer una anàlisi més rigorosa però la comparació del percentatge d'observacions d'aquestes espècies dels últims tres anys sembla indicar-ho així. En canvi, sembla que aquest està sent un hivern amb bona hivernada de mosquiter comú (vegeu gràfic).
També ha estat un cens d'hivern amb moltes observacions d'ocells exòtics. S'han comunicat dades d'aquestes espècies exòtiques, majoritàriament en jardins públics però també en jardins particulars:
Cotorreta de pit gris
Cotorra de Kramer
Aratinga mitrada
Bec de corall senegalès
Rossinyol del Japó
Un cop més, agraïm la participació de tots els qui heu enviat dades i us animem a continuar-ho fent. La vostra col·laboració és molt important.
enviat per Abel Julien
dijous, 26. gener 2017
Aquest cap de setmana tens una cita amb el cens d'hivern!
Participants d'Ocells dels Jardins: ha arribat el moment, aquest cap de setmana fem el cens d'hivern d'aquest 2017. Us demanem que dediqueu uns minuts a observar els vostres jardins privats, parcs públics o terrasses i compteu els ocells que hi veieu. També us agrairem que pengeu les fotos que feu a les menjadores o als ocells, les més originals sortiran al Facebook de l'ICO.
Ocells dels Jardins és un projecte que investiga les poblacions dels ocells urbans en jardins particulars o públics i serveix per saber quins factors afecten la seva supervivència en aquest entorn, fent dos censos anuals, aconseguim obtenir un retrat general de l'estat dels ocells en aquests indrets.
En el cens d'hivern de l'any passat, vam obtenir dades de 23 comarques. En el mapa següent veureu quines comarques van aportar dades. Ens ajudeu a superar aquesta xifra?