Visitant Anònim  [Participa-hi]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entitats col·laboradores
Participar
 - 
Instruccions
Consultar
  Observacions
    - 
El darrers 2 dies
    - 
El darrers 5 dies
    - 
El darrers 15 dies
 - 
Mapa dels jardins
 - 
Galeria d'imatges i sons
Dades i anàlisis
 - 
Dragó comú 2023
 - 
Esquirol 2023
 - 
Merla 2023
 - 
Mallerenga blava 2023
 - 
Pinsà comú 2023
 - 
Puput 2023
Informació
 - 
Darreres notícies
 - 
Agenda
 - 
Codi de conducta
  Ajuda
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
Fitxes de confusió
 - 
Fitxes de confusió
Sobre ocellsdelsjardins.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús

Darreres notícies
|<
<
4
5
6
7
8
9
10
11
12
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 138
 
dijous, 2. abril 2020
Cursos online d’ocells des de la finestra especial per Ocells dels Jardins

Les darreres setmanes hem organitzat diversos cursos online gratuïts per fer el confinament una mica més lleuger i acostar l’ornitologia a tothom. Ja que el projecte Ocells dels Jardins és l’únic que pot continuar funcionant al 100% durant el confinament, organitzarem un curs online exclusivament per als participants d'aquest projecte. 

 

El curs s’impartirà en format Masterclass, això vol dir que hi podran participar moltes persones, però que la interacció serà exclusivament per missatge escrit al xat de la videoconferèencia. Tindrà una durada de 5 hores i es farà del 6 al 9 d’abril i l’11 d’abril de 17:00 a 18:00.

 

No us el perdeu! Per fer-lo només cal que us inscriviu des d'aquest enllaç, doneu el vostre nom i el vostre identificador d’usuari d’Ocells dels Jardins (vegeu imatge de sota).

enviat per Marina Cuito
 
dijous, 2. abril 2020
Estar-se a casa mirant ocells ara té premi!

Mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé).

D'entre tots els participants de la setmana, el guanyador s’escollirà en un sorteig en què cada observador tindrà tantes butlletes com dies en què hagi fet llistes completes a #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat o censos a ocellsdelsjardins.cat. És a dir, si un observador ha fet llistes completes o censos en quatre dies té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet en només dos.

El guanyador s’escollirà cada dimarts (els guanyadors d'aquesta setmana es decidiran el dimarts 7 d'abril). En el cas de les dades d'ornitho, només es consideren vàlides les llistes completes de com a mínim 30 minuts de durada i que hagin estat fetes a Catalunya o Andorra.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/premiACasa_2.jpg

enviat per Gabriel Gargallo
 
dijous, 23. gener 2020
Aus
Cens d'hivern 2020

El dissabte 25 i el diumenge 26 de gener farem el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins. Recordeu que és un dels dos censos anuals en els que us demanem a tots els participants que hi participeu.

Teniu a la vostra disposició la fitxa del projecte que us facilitarà molt la feina. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Recordeu que només heu de comptar els ocells que estiguin fent ús del vostre jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Heu d’anotar el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que heu detectat durant l'interval de temps en que heuestat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que us semblin més interessants. Vigileu, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Preparats? Esperem veure les vostres observacions i fotos!

enviat per Marina Cuito
 
divendres, 15. novembre 2019
Aus
LES MENJADORES, A DEBAT!

A l’hivern, alimentar els ocells que visiten els nostres jardins, balcons o terrasses és una bona manera d’ajudar-los a superar els mesos més freds de l’any que són, a més a més, un dels moments en què els seus requeriments energètics són més alts.

En alguns països: Estats Units, Regne Unit i Austràlia, concretament, prop de la meitat de les cases tenen menjadores actives i només la quantitat de menjar que es destina a aquesta activitat al Regne Unit es creu que podria alimentar a 196 milions d’ocells. Tenint en compte aquestes xifres, no costa gaire imaginar que el seu impacte ecològic sobre les poblacions d’ocells és enorme, tant positiu com negatiu.

Investigadors de la de la British Trust for Ornithology (BTO) han descobert, a partir de les dades obtingudes gràcies als projectes de seguiment de jardins, que la diversitat d’ocells que visiten aquests jardins s’ha triplicat en els darrers 40 anys, per exemple. O que algunes espècies, com el tallarol de casquet o el colibrí d’Anna, han modificat les seves estratègies migratòries passant a ser hivernants regulars al Regne Unit i Canadà respectivament.  

Fins ara hem exposat els efectes positius de la proliferació de menjadores en els jardins d’alguns països, però, i els negatius? Doncs bé, en l’estudi esmentat abans també s’ha vist que les menjadores són una eina perfecta per a la transmissió de malalties. És més, se sap que el declivi de la població de verdums al Regne Unit entre 2006 i 2016 —quan va passar de 4,3 a 1,5 milions d’exemplars— va estar relacionat directament amb aquest fet.

En conclusió, menjadores a l’hivern sí però netes com una patena!!

Foto: Xavier Riera

enviat per Xavier Riera
 
divendres, 18. octubre 2019
Aus
OÏDES A PUNT!

Som a les portes de l’inici de la temporada hivernal del projecte. Algunes espècies que visiten sovint els jardins i les menjadores, a l’hivern, multipliquen les seves poblacions considerablement amb l’arribada de milers d’individus del centre i nord d’Europa. La majoria d’aquestes espècies són bastant conspícues per la qual cosa no és gaire difícil detectar-les però d’altres costa una mica més.

Tot seguit us en presentem algunes i us encoratgem a que feu l’esforç d’aprendre les vocalitzacions típiques d’aquesta època (si no les coneixeu encara). Això pot jugar un paper clau a l’hora de detectar-les al vostre jardí.

A parar l’orella!!

 

CLIQUEU DAMUNT DELS ENLLAÇOS DE SOTA PER ACCEDIR ALS ÀUDIOS

Pardal de bardissa (Prunella modularis)

Pit roig (Erithacus rubecula)

Tord comú (Turdus philomelos)

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

Pica-soques blau (SItta europaea)

Pinsà comú (Fringilla coelebs)

Lluer (Carduelis spinus)

 

Fotos: Jaume Ventura, J Gabriel Gallart, Xavier Riera, Eduard Comorera, Cesc Herrero, Pancho Pou, Matilde Londner, Josep Bel

enviat per Xavier Riera
 
dilluns, 3. juny 2019
Aus
Resultats del cens de primavera

El darrer cap de setmana de maig vam fer el cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins.

Es van fer 359 observacions de 54 espècies diferents a 40 jardins o parcs. L'espècie més vista, com sol ser habitual va ser el pardal comú seguit del tudó, la merla, la garsa i la tórtora turca. A més també van veure un picot garser gros i un pardal de bardissa.

L'indret on es van veure més espècies diferents va ser al Parc Catalunya de Sabadell, on van comptar 26 espècies. 

Agraïm a tots els col·laboradors que van fer el cens de primavera i us encoratgem a tots a seguir penjant informació dels vostres jardins i parcs propers!

Foto: Eduard Comorera

Document per descarregar :  Eduard_Comorera-3224.jpg
enviat per Abel Julien
 
dilluns, 14. gener 2019
S'acosta el cens d'hivern

Recorda!

L'últim cap de setmana de gener fem el cens d'hivern a Ocells dels Jardins. És important que totes les persones que participeu en aquest projecte recolliu dades dels vostres jardins. 

Us recordem com heu de fer els censos: 

Què he de comptar? Has de registrar només els ocells que estiguin fent ús del teu jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Per exemple, en el cas d’orenetes, només s’han de comptar els ocells que entren i surten del niu, que venen a veure aigua de la piscina, o que baixen a caçar insectes en el propi jardí.

Com he de comptar? Anota el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que has detectat durant l'interval de temps en que has estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que et semblen més interessants. Vigila, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Com recullo les meves observacions? Anota les teves dades a la Fitxa de camp del projecte. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè puguis començar a fixar-te en els habitants no plomats del teu jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a "Afegeix una espècie" a la part superior dreta del formulari.

Foto: Francisco Pou

enviat per Abel Julien
 
dilluns, 14. gener 2019
Aus
Enquesta: Com ajudes els ocells del teu jardí?

Totes les observacions que introduïu al projecte Ocells dels jardins són molt importants però volem conèixer més sobre els elements que col·loqueu per atreure els ocells (menjadores, abeuradors). 

Podeu participar responent l'enquesta "Com ajudes els ocells del teu jardí"?

Entre tots els que la responeu, sortejarem 2 packs consistents en 1 samarreta, 1 tassa, 1 pòster del projecte Nius i 1 Guia d'Ocells de Catalunya, País Valencià i balears.

Teniu fins al 22 de gener per respondre.

Molta sort!

enviat per Abel Julien
 
dilluns, 18. juny 2018
Aus
No molesteu
Si poguessin, els ocells penjarien un cartell de No molesteu / No molestar /Do not disturb a la porta dels seus nius. Des d’aquestes línies sempre insistim en el valor de la informació que ens proporcionen els nius dels ocells però, al mateix temps, sempre diem que la seguretat dels ocells és el primer i principal element a tenir en compte.
 
Cada tipus de niu és un món. En aquesta nota volem cridar l’atenció sobre la problemàtica dels ocells que fan el niu a terra. Com és fàcil deduir, aquests nius són molt vulnerables (de fet, són els més vulnerables de tots), tant a la depredació natural com a la destrucció per causes accidentals o intencionades. Els depredadors poden ser guineus, senglars, gossos o gats, tots ells animals dotats de gran olfacte i que poden detectar qualsevol traça d’olor deixada als voltants, incloent-hi la de l’ornitòleg quan ha fet la visita al niu.
 
Cogullades, mosquiters, pit-rojos, tristos, enganyapastors i mols altres ocells fan el niu a terra o a molt baixa alçada. Inevitablement, si aneu a un d’aquests nius deixareu un rastre olorós, que per al nas d’una guineu és com un cartell lluminós que la condueix a la ubicació del niu. Per tal de confondre el rastre, volteu amunt i avall en un radi de 5-10 metres al voltant del niu, de forma que no hi hagi un camí directe cap a ell sinó que quedi tot l’entorn impregnat del vostre rastre i marxeu per un camí que no surti directament del lloc del niu. És aquesta una tècnica extensament utilitzada per molts ornitòlegs en nius al terra i podem donar fe que és efectiva. Si bé la depredació de nius és molt freqüent i forma part de les regles de joc de l’ecosistema, no és qüestió de posar-ho massa fàcil per als depredadors.
 
No perdis l’oportunitat de trobar els nius d’ocells i, amb la màxima cura (vegeu el Codi de Conducta), observeu la meravella del procés de nidificació de les aus. Els jardins públics poden ser també un bon lloc per trobar indicis de nidificació de molts ocells que segurament no trobaràs en jardins privats. Tingues en compte, però, de no deixar traces que puguin indicar la presència d’un niu en un lloc públic per evitar vandalisme i depredació per part, per exemple, de gossos domèstics però sobretot de gats. Recorda que al Projecte Nius (www.nius.cat) pots introduir dades detallades sobre els nius que observis. Això ens servirà per detectar la influència de factors ambientals (com el canvi climàtic) sobre les vides dels ocells en el període més crític de seu cicle biològic.
 
Foto: R.Alamany. Disponible a la galeria d'imatges.

enviat per Abel Julien
 
dijous, 17. maig 2018
Dies de jardins i nius
Una característica del birding de jardí és que a l’hivern hi ha més activitat. Ens arriben molts ocells del nord fugint del rigorós hivern europeu per arribar a les nostres latituds no tan gèlides. Malgrat tot, el nostre fred és suficient com perquè les menjadores se’ns omplin de mallerengues, fringíl·lids i altres ocells afamats de llavors, cacauets i greixos.
 
A la primavera, en canvi, tenim menys quantitat d’ocells però això no vol dir que els jardins perdin el seu interès ornitològic. Precisament ara, a l’època de cria, els jardins adquireixen una nova dimensió. Qualsevol planta enfiladissa, arbust o arbre del jardí pot tenir un niu de merla, gafarró o tallarol capnegre i els forats de les parets, respiradors i les nostres caixes niu poden ser el cau de pardals, mallerengues, cotxes fumades i altres ocells cavernícoles.
 
No perdis l’oportunitat de trobar els nius d’ocells i, amb la màxima cura (vegeu el Codi de Conducta), observeu la meravella del procés de nidificació de les aus. Els jardins públics poden ser també un bon lloc per trobar indicis de nidificació de molts ocells que segurament no trobaràs en jardins privats. Tingues en compte, però, de no deixar traces que puguin indicar la presència d’un niu en un lloc públic per evitar vandalisme i depredació per part, per exemple, de gossos domèstics però sobretot de gats.
 
Recorda que al Projecte Nius pots introduir dades detallades sobre els nius que observis. Això ens servirà per detectar la influència de factors ambientals (com el canvi climàtic) sobre les vides dels ocells en el període més crític de seu cicle biològic.
 
Foto: Niu de merla ben amagat en un jardí que podeu veure a la Galeria d’Imatges (Autor: R. Alamany)

enviat per Marina Cuito
|<
<
4
5
6
7
8
9
10
11
12
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 138
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2025