Visitant Anònim  [Participa-hi]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entitats col·laboradores
Participar
 - 
Instruccions
Consultar
  Observacions
    - 
El darrers 2 dies
    - 
El darrers 5 dies
    - 
El darrers 15 dies
 - 
Mapa dels jardins
 - 
Galeria d'imatges i sons
Dades i anàlisis
 - 
Dragó comú 2023
 - 
Esquirol 2023
 - 
Merla 2023
 - 
Mallerenga blava 2023
 - 
Pinsà comú 2023
 - 
Puput 2023
Informació
 - 
Darreres notícies
 - 
Agenda
 - 
Codi de conducta
  Ajuda
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
Fitxes de confusió
 - 
Fitxes de confusió
Sobre ocellsdelsjardins.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús

Darreres notícies
<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 138
 
dilluns, 9. novembre 2020
Participació a Ocells dels Jardins(setmana 2 a 8 de novembre)

Durant la setmana del 2 al 8 denovembre heu fet 361 observacions de 37 espècies diferents. les més vistes van ser la garsa (32), el pardal comú (29), el pit-roig (28), la tórtora turca (26) i el colom roquer (24).

Heu participat 29 persones des de 21 municipis de tot Catalunya: des d'algunes ciutats: Barcelona, Terrassa, Reus i Girona. Des de l'àmbit metropolità de Barcelona: Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Arenys de Mar, Bigues i Riells i el Figaró-Montmany. També des de la Catalunya Central: Manresa i Torelló; des del Camp Tarragona: Els Pallaresos, Querol i Vallfogona de Riucorb; des de les comarques gironines: Olot i Sant Gregori; des del Penedès: Subirats i Sant Martí Sarroca i des dels Pirineus: Baix Pallars.

Moltes gràcies a tots els que participeu a Ocells dels Jardins, esperem que seguiu col·laboant en el projecte!

enviat per Marina Cuito
 
dimarts, 3. novembre 2020
Aus
Tornem a oferir el curs online

Durant la primavera i per tal d'ajudar a passar el confinament d'una forma més entretinguda, vam oferir els cursos "Ocells des de la finestra" orientats a ornitòlegs novells que volien aprendre a identificar els ocells que ens envolten. El curs va gaudir de molt èxit i per això vam crear el curs en versió masterclass, amb capacitat per a 100 persones i vinculat al projecte Ocells dels Jardins.

Ara que hem tornat a un semiconfinament més laxe i sobretot ara que arriba la millor època per gaudir dels ocells als nostres jardins, hem decidit tornar a oferir aquest curs amb algunes diferències, centrant-nos més en els ocells de l'hivern.

El curs tindrà lloc els dies 7 i 8 de novembre de 19:00 a 20:00 i es farà online mitjançant el programa Zoom. Totes les persones inscrites a Ocells dels Jardins tenen l'accés gratuït. Inscriu-te a: http://ornitologia.org/ca/Activitats/cursos_online.html

enviat per Marina Cuito
 
dimarts, 3. novembre 2020
Aus
Nova fitxa d'identificació disponible!

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/tordala-roig1-1.png

enviat per Marina Cuito
 
divendres, 23. octubre 2020
Aus
Construeix la teva menjadora

Arribem a la darrera setmana d'octubre i el fred ja s'ha fet palès a molts llocs de Catalunya, en alguns altres arribarà en poques setmanes. Amb l'arribada del fred, alguns petits ocells que durant la primavera i l'estiu mengen insectes veuen com la seva font d'aliment preferida es fa més escassa. Molts d'ells canvien els seus hàbits alimentaris esdevenint consumidors d'aliments d'origen vegetal, principalment fruits i llavors.

A més, milers d'ocells que viuen a països més freds on no troben prou menjar, venen a passar l'hivern a casa nostra per poder sobreviure. D'aquesta manera les poblacions de molts ocells passen a multiplicar-se. Durant els mesos més freds ens trobem, per tant, en una situació en què hi ha moltíssims ocells afamats i poc menjar disponible. La construcció i instal·lació d'una menjadora per a ocells és una eina fantàstica per oferir-los aliment i avui us donarem alguns consells per construir les vostres.

 

Tipus de menjadora i els ocells que atreuen:

  • Menjadora de taula: Mallerengues, pit-rojos, merles, pardals, picots, pica- soques blaus, tallarols i pràcticament qualsevol ocell poden ser usuaris d’aquest tipus de menjadora. Dependrà̀ principalment del menjar que els posem.
  • Menjadora tubular: Ideal per penjar als arbres i de construcció molt senzilla. Atraurà a caderneres, lluers, gafarrons i pinsans, a més d’altres fringíl·lids, poden utilitzar aquesta menjadora de llavors. També́ poden aparèixer les sempiternes mallerengues, tot i que el seu aliment preferit és el que conté molt de greix.
  • Menjadora de llauna: utilitza materials de reciclatge i és ideal per penjar als arbres. Els candidats a fer-la servir seran els mateixos que teníem a la menjadora de taula; allò que influirà majoritàriament serà el tipus de menjar que hi posem.
  • Boles de greix: una autèntica bola energètica. Atraurà a les mallerengues, com és habitual, seran els principals clients per consumir l’alta concentració d’energia que proporciona aquest aliment. Pica-soques blau, picot garser gros i també pit-rojos o pardals afamats que, si bé prefereixen menjar tocant de peus a terra, la necessitat els pot impulsar a penjar-se en una bola de greix per sobreviure.
  • Enfilall de cacauets: A qui li agrada menjar cap per avall? Òbviament, a les mallerengues! Servirà no només per atraure aquests ocells, sinó també per observar les seves habilitats fent equilibris i malabarismes mentre piquen amb passió la closca dels cacauets. Podreu escoltar el soroll dels cops que fan sobre la closca del cacauet per trencar-la.

Ara que ja coneixes els diferents tipus de menjadores, pots consultar com fabricar-les aquí.

 

 

El tipus de menjar:

La regla general és que qualsevol aliment que hi posem ha de ser sense sal i sense torrar. Els més adients són:

• Llavors: negrilló, escaiola, mill, pipes negres, cànem, etc.

• Fruita: poma.


• Fruits secs: cacauets — tant pelats com amb closca—, nous, panses.


• Boles de llar.


• Altres: trossets de formatge, molles de pa (no mullat).


• Aigua. Sobretot quan faci molt fred i els punts d’aigua habituals estiguin gelats.

De la mateixa manera, hi ha alguns aliments que NO són adequats:

• Llavors o fruits secs salats o torrats.

• Barreja de llavors per a ocells de gàbia (tenen complements vitamínics que no convenen als ocells silvestres)

A la imatge podeu veure quins aliments prefereix cada espècie.

 

El lloc:

La menjadora s’ha de situar en un lloc tranquil, però que ens permeti la seva observació des d’una distància prudent. Com és fàcil suposar, el moviment de persones, vehicles, sorolls sobtats i similars, no ajuden a fer que el punt d’alimentació sigui atractiu.

La ubicació de la menjadora és important. Per una banda, és necessari que els ocells tinguin visibilitat per veure si se’ls acosta algun predador però, per l’altra, han de tenir arbres o arbustos a prop que els serveixin de cobertura ràpida per amagar-se en cas de perill.

En un primer moment pot ser que als ocells els costi apropar- se a la menjadora, per la qual cosa pot ser una bona idea situar-la, al començament, a prop dels arbres o arbustos que fan servir habitualment per, posteriorment, col∙locar-la al lloc que més ens convingui. No desespereu si durant el primer hivern sembli que els ocells ni l’ensumin. És possible que la temporada següent, per contra, es converteixi en el punt de trobada de tota l’avifauna del barri.

Un cop la menjadora estigui a ple funcionament, caldrà abastir-la diàriament durant els mesos de fred i això implicarà comprar força menjar.

Els depredadors són un factor important a la vida dels ocells. No podem controlar la presència dels depredadors salvatges (el més interessat en menjadores d’ocells sol ser l’esparver) però sí els domèstics, principalment els gats. Ens hem d’assegurar que no hi hagi gats propers o guardar el nostre dintre de casa. Els gats tenen un irresistible instint natural per caçar ocells i aquests ho saben millor que ningú, així que la presència de gats per si sola, farà que s’hi acostin menys ocells del normal encara que els gats no arribin a caçar-los.

enviat per Marina Cuito
 
dimarts, 1. setembre 2020
Aus
Nova fitxa d'identificació de la cadernera

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/cadernera-1.png

Document per descarregar :  cadernera-3840.pdf
enviat per Marina Cuito
 
dimecres, 10. juny 2020
Guanyadors sorteig setmanal (1 a 7 juny)

Us presentem als guanyadors dels sortejos setmanals  d'entre tots els participants d'Ocells dels Jardins i d'Ornitho assignats al projecte #Joemquedoacasa.

  • El participant d'Ocells dels Jardins guanyador d'aquesta setmana i que s'emporta les 4 miniguies de Toni Llobet i cortesia de Cossetània Edicions és:

M. Victoria Garcia

  • El participants d'Ornitho guanyadors d'aquesta setmana i que s'emporta la Guia de Rapinyaires de Fran Trabalon i Àlex Ollé cortesia de Cossetània Edicions és:

Domènec Anguera

 

Enhorabona a tots dos!

enviat per Marina Cuito
 
divendres, 5. juny 2020
Nova fitxa d'identificació del pardal comú

Trobareu les altres fitxes aquí

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/pasdom.png

Document per descarregar :  pardalcom-1512.pdf
enviat per Marina Cuito
 
divendres, 5. juny 2020
Nova fitxa d'identificació de la tórtora turca

Nova fitxa tórtora turca

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/strtur.png

Document per descarregar :  tortoraturca-4575.pdf
enviat per Marina Cuito
 
dijous, 4. juny 2020
Guanyadors dels sortejos setmanals #JoEmQuedoAcasa (25 a 31 maig)

Us presentem als guanyadors dels sortejos setmanals  d'entre tots els participants d'Ocells dels Jardins i d'Ornitho assignats al projecte #Joemquedoacasa.

  • El participant d'Ocells dels Jardins guanyador d'aquesta setmana i que s'emporta les 4 miniguies de Toni Llobet i cortesia de Cossetània Edicions és:

Laura Martínez

  • El participants d'Ornitho guanyadors d'aquesta setmana i que s'emporta la Guia de Rapinyaires de Fran Trabalon i Àlex Ollé cortesia de Cossetània Edicions és:

David Moret

Enhorabona a tots dos!

 

enviat per Marina Cuito
 
dijous, 4. juny 2020
Hem batut el rècord de participació al cens de primavera!

El cap de setmana del 30 i 31 de maig vam fer el cens de primavera d'Ocells dels Jardins. Us vam demanar que ens ajudéssiu a batre el rècord d'observacions i ho hem aconseguit!

Heu entrat 832 observacions, davant de les 360 de l'any passat quan es va aconseguir el màxim nombre de llistes històric. Heu vist un total de 3262 ocells durant aquest cens.

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Nombredecensosdeprimavera1.jpg

En aquest cens  de primavera, heu aconseguit comptar fins a 58 espècies als vostres jardins. Els ocells més vistos han sigut el pardal comú, la tórtora turca i la merla. Hem preparat les fitxes d’identificació d’aquests ocells perquè pugueu aprendre més coses sobre aquestes espècies tan comunes.

Hem rebut dades des de 77 municipis de tot Catalunya, veieu com s’han distribuït aquestes observacions sobre el mapa. 

http://files.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Capturadepantalla2020-06-02alas15.26.49.png

 

Només ens queda donar les gràcies als 118 participants que heu destinat una estona durant aquest cap de setmana a fer el cens i entrar les vostres dades al projecte.

Moltes gràcies!

enviat per Marina Cuito
<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 138
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2025