El passat cap de setmana vam fer el cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins. A continuació us presentem els resultats.
enviat per Marina Cuito
dilluns, 31. gener 2022
Resultats del cens d'hivern a Ocells dels Jardins
Aquest cap de setmana hem fet el tradicional Cens d'hivern. Us mostrem els resultats a continuació. Moltes gràcies a tots per la vostra participació!
enviat per Marina Cuito
dimecres, 1. desembre 2021
Projecte per la creació d’un “Observatori de les malalties dels ocells de jardí”
En els darrers anys hi ha hagut un augment en l’aportació d’aliment als ocells que visiten els jardins de les cases, amb grans beneficis per nombroses espècies perquè els permet tenir menjar, sobretot a l'hivern. No obstant això, existeix el risc d’un augment en la transmissió de malalties perquè molts ocells de diferents espècies poden coincidir al mateix temps a les menjadores. A principis de 2020, la infecció pel bacteri Suttonella ornithocola va ocasionar la mort de milers de mallerengues a Alemanya i d’altres països europeus. Tot i la sospita de casos aïllats d’aquesta malaltia a Catalunya, no es va poder confirmar. Altres malalties descrites a Europa com a causa de mortalitat en aquests ocells són la verola aviar, salmonel·losi, tricomoniasi, clamidiosi i malària aviar.
La Fundació Barcelona Zoo patrocina la creació de l’Observatori de les malalties dels ocells de jardí, en la que participen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és estudiar les malalties que afecten els ocells que visiten els jardins o les cases per avaluar el seu estat de salut i prendre les mesures de control adients, en cas que sigui necessari. Per això, demanen la col·laboració ciutadana per que en cas de trobar un ocell malalt o mort al jardí de casa, es comuniqui immediatament. S’haurà de procedir de manera diferent, segons sigui el cas:
Què fer si trobo un ocell viu amb símptomes clars de malaltia?
- En el cas que l’ocell estigui molt afectat i es pugui capturar, posar en una caixa de cartró, preferiblement agafant-lo amb uns guants.
- Cal recordar que sempre que capturem i manipulem un ocell, s’han de prendre les mesures bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans després de la seva manipulació.
- Portar l’ocell a un centre de fauna de la Generalitat de Catalunya (informació l’annex) o bé trucar als Agents Rurals (Tel. 93 561 70 00) per què el vinguin a recollir.
- Si la mort s’ha produït en un període superior a les 12-24 hores i ha començat el procés de putrefacció, no es podran realitzar la majoria d’analítiques pel que no recomanem el seu estudi. Però si la mort s’ha produït en menys de 24 hores, us demanem que recolliu l’ocell, utilitzant uns guants per agafar-lo. S’ha d’introduir en una bossa de plàstic que no estigui foradada i tancar-la, ficar-la en una segona bossa de plàstic i tancar-la també. Si és possible, mantenir en refrigeració.
- Un membre del nostre equip es posarà en contacte amb la persona que ha introduït les dades per decidir què fer amb l’animal: o bé la persona que l’ha trobat el porta directament a la Facultat de Veterinària de la UAB, o bé una persona del nostre equip l’anirà a recollir. Si no és possible qualsevol d’aquestes dues opcions, s’ha de congelar l’ocell fins a la seva recollida.
- Cal recordar que sempre que capturem i manipulem un ocell, s’han de prendre les mesures bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans després de la seva manipulació.
Centres de Fauna de la Generalitat de Catalunya:
- Centre de Fauna de Torreferrussa. Ctra. Sabadell - Sta. Perpètua de Mogoda, km 4,5 - 08130 Santa Perpètua de Mogoda. Telèfon: 93 561 70 17 / 93 560 00 52.
- Centre de Fauna Vallcalent. Partida de Vallcalent, 63 25199 Lleida. Telèfon: 973 282 276.
- Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà. Mas el Cortalet, 17486 Castelló d'Empúries. Telèfon: 675 78 33 29.
- Centre de Fauna de Canal Vell. Estació biològica de Canal Vell. Telèfon: 627 48 14 00
enviat per Carles Durà i Franch
dilluns, 22. novembre 2021
Any de lluers
Enguany és molt probable que en els vostres censos estigueu detectant més lluers (Spinus spinus) que altres anys. És sabut que aquesta espècie, tot i que cria de forma localitzada i escassa a casa nostra, és un ocell principalment hivernant, que segueix un patró d'aparició força irregular. És una espècie típicament irruptiva, la qual cosa vol dir que hi ha hiverns que ens n'arriben moltíssims (com és el cas) i d'altres que gairebé no n'hi ha.
El fenomen de les irrupcions es desencadena a partir d'una sèrie de condicionants que s'han de produir necessàriament en un ordre cronològic determinat. Primer cal que, en els països on crien majoritàriament aquestes espècies, hi hagi una temporada excel·lent de producció de llavors, que resultarà en una bona temporada de nidificació del lluer, en aquest cas, i en conseqüència en una densitat de població molt alta. Aquesta situació ha d'anar seguida, necessàriament, per un any de producció de llavors molt pobra. Quan s’encadena, per tant, un any de gran producció de llavors amb un altre de producció escassa ens trobem que hi ha una població de lluers més gran del que seria habitual (recordeu que les vaques grasses han generat una mena de baby boom) que no disposa de prou menjar per sobreviure durant l’hivern. És llavors quan venen als nostres jardins.
enviat per Xavier Riera
dimarts, 24. agost 2021
Bona participació al projecte durant la primavera i l'estiu
La participació en el projecte Ocells dels Jardins ha caigut respecte a la de l'any passat tot i que continua sent molt bona. Durant la primavera de l'any passat vam llançar la campanya #JoEmQuedoACasa que va ajudar a batre rècords històrics de participació. Aquest any sense el confinament la participació ha disminuït. Així i tot, OdJ està triplicant la participació en el projecte respecte a abans de la pandèmia.
enviat per Marina Cuito
dilluns, 31. maig 2021
Resultats del cens de primavera
enviat per Marina Cuito
dimecres, 26. maig 2021
S'acosta el cens de primavera d'Ocells dels Jardins
Aquest cap de setmana fem el cens de primavera d'Ocells dels Jardins. Com sabeu, la periodicitat amb què entreu les dades al projecte és totalment lliure, però sempre us demanem que en dues dates molt concretes feu un cens del vostre jardí: el darrer cap de setmana de gener (període hivernal) i el darrer cap de setmana de maig (període de nidificació). Quan feu el vostre cens, fixeu-vos bé si veieu algun niu al vostre jardí. Si és així, observeu-lo amb molta cura i poseu la dada al projecte Nius.cat de l'ICO.
En el cens de primavera de l'any passat es van observar 54 espècies, sent el pardal comú, la tórtora turca, la merla, la garsa i el tudó els més comuns. Quantes espècies aconseguirem veure entre tots aquest any? Ho descobrirem la setmana que ve!
enviat per Marina Cuito
dimecres, 17. març 2021
Tornem a engegar el projecte #ACasa
Aquest dilluns va fer un any que vam engegar el projecte #JoEmQuedoACasa que va obtenir una molt bona acollida i ens ha permès publicar un article sobre el comportament dels ocells urbans durant el confinament.
Ara us animem a participar de nou en el projecte penjant dades dels vostres jardins al projecte Ocells dels Jardins. El nostre objectiu és el d'obtenir dades comparables i així determinar si els canvis en el comportament dels ocells que es van detectar durant el confinament, s'estan mantenint o estan variant, ara que no ens trobem en un confinament tan estricte.
La participació des d'Ocells dels Jardins és ben senzilla, heu de fer censos dels vostres jardins com feu habitualment. Analitzarem les dades un cop finalitzat el projecte, juntament amb les del portal Ornitho.cat.
enviat per Marina Cuito
dimecres, 17. març 2021
Publiquem un article amb les dades del projecte #JoEmQuedoACasa
El 15 de març de 2020, només un dia després de decretar-se l'estat d'alarma, l'Institut Català d'Ornitologia va engegar el projecte #JoEmQuedoAcasa. En vista de les llargues setmanes que ens esperaven a tots tancats a casa, vam promoure l'observació d'ocells des de dins de les cases. Animavem a la gent a fer censos i penjar-los a Ornitho o bé directament participar a Ocells dels Jardins, donat que es tractava d'un projecte en el que es podia continuar participant tot i el confinament.
Amb aquestes dades vam publicar uns resultats preliminars en els que es va concloure que durant el confinament hi va haver un clar augment de les observacions d'ocells durant les primeres hores del dia i per tant va haver-hi un canvi en el patró d'observació diari dels ocells urbans.
Ara hem publicat, conjuntament amb el CREAF un article a la revista Proceedings of the Royal Society B en el que es conclou que durant el confinament els ocells no van envair les ciutats, com s'havia cregut en un principi, sinó que s'havia fet més visible. Les dades demoestren que, tal com vam concloure en els resulats preliminars, durant el confinament no hi havia més ocells sinó que els sentíem i veiem més perquè van canviar molt ràpid el seu comportament i van passar a ser molt més actius les primeres hores del dia.
Us presentem els resultats del cens d’hivern del projecte Ocells dels Jardins.
Heu vist 63 espècies d'ocells diferents. Com veieu, les 5 primeres espècies són les mateixes que en els censos anteriors d’hivern i de les quals vam fer les fitxes identificatives.
Heu participat des de 165 jardins. Els jardins amb més observacions van comptar fins a 24 espècies diferents.