Visitant Anònim  [Participa-hi]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entitats col·laboradores
Participar
 - 
Instruccions
Consultar
  Observacions
    - 
El darrers 2 dies
    - 
El darrers 5 dies
    - 
El darrers 15 dies
 - 
Mapa dels jardins
 - 
Galeria d'imatges i sons
Dades i anàlisis
 - 
Dragó comú 2023
 - 
Esquirol 2023
 - 
Merla 2023
 - 
Mallerenga blava 2023
 - 
Pinsà comú 2023
 - 
Puput 2023
Informació
 - 
Darreres notícies
 - 
Agenda
 - 
Codi de conducta
  Ajuda
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Fitxes d'identificació
 - 
Fitxes d'identificació
Fitxes de confusió
 - 
Fitxes de confusió
Sobre ocellsdelsjardins.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús

Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 137
 
divendres, 31. maig 2024
Resultats de participació del projecte Ocells dels Jardins

El darrer cap de setmana de maig vam fer el tradicional cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins. En aquesta ocasió vam rebre dades de 39 municipis de Catalunya distribuïts de la següent manera:

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/mapaodjcens.png

En alguns municipis es va fer més d'un cens. Això és una cosa habitual a ciutats grans com Barcelona on es van fer 5 censos. Ens crida l'atenció el municipi de Fortià on també es van fer 5 censos. Sens dubte el municipi més participatiu de tot Catalunya!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/censosodjcens.png

Les espècies més observades van ser de nou el pardal comú, la tórtora turca i la merla. 

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/observacionsodjcens.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/jardinsodjcens.png

enviat per Marina Cuito
 
dimecres, 13. març 2024
Aus
Noves fitxes d'identificació i confusió

Fa uns mesos vam publicar algunes fitxes d'identificació i confusió al portal Ocells dels Jardins per ajudar-vos en la identificació de les espècies més habituals en parcs i jardins.

Avui hem incorporat les fitxes del mosquiter comú i el pica-soques blau així com la fitxa de confusió del mosquiter comú.

Consulteu-les i estudieu-les per als vostres censos de jardins!

enviat per Marina Cuito
 
dimarts, 6. febrer 2024
Aus
Cens d'hivern 2024: i l'ocell més vist és...

Els dies 27 i 28 de gener vam fer el desè cens del projecte i avui us en presentem els resultats. Comencem amb un repàs dels municipis participants: en aquesta ocasió vam rebre dades des de 55 pobles i ciutats diferents distribuïts com podeu veure al mapa.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/municipish24.png

 

En total vam rebre 121 censos, donat que en alguns municipis es va fer més d'un cens. És habitual que Barcelona, sent la ciutat més poblada de Catalunya sigui la ciutat amb més censos. Destaca, però la població de Fortià que, amb només 768 habitants van fer 6 censos, tota una fita!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/mesmunicipish24.png

Aquests 121 censos es van fer a 93 jardins. Alguns d'aquests jardins va fer més d'un cens, per això la dada no coincideix. A més, entre tots els jardins es van fer 1031 observacions.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/censosh24.png

 

Es van veure 58 espècies d'ocells, sent la més observada la tórtora turca, que va aparèixer a 78 censos. El pardal comú (77) i el pit-roig (66) van ser les següents en la llista.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/ocellsh24.png

 

Com sabeu, en aquest cens vam implementar la nova metodologia per tal d'obtenir uns resultats més fiables per al projecte. Aviat publicarem el resum dels 10 anys de participació en els censos d'hivern.

 

Moltes gràcies a totes i a tots per dedicar el vostre temps al projecte.

 

enviat per Marina Cuito
 
dimarts, 30. gener 2024
Activitats 10 anys Ocells dels Jardins

El passat 24 de gener vam programar una xerrada per celebrar el desè aniversari del cens d'hivern d'Ocells dels Jardins on vam fer un repàs de la nova metodologia així com unes píndoles per aprendre a identificar els Ocells dels nostres jardins per la seva veu. Podeu recuperar aquesta xerrada aquí. 

 

A més, el dia 25 de gener vam fer una visita al parc de la Ciutadella amb un grup de 30 persones per mirar de fer un cens OdJ en aquest parc de Barcelona. Vam comptar 21 espècies, podeu consultar el nostre cens filtrant per data des de l'apartat "Consultes avançades" del menú "Consultar". A continuació us deixem algunes fotos de l'activitat.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/96326cbf-8989-41cd-ad57-d75142c542fb.JPG

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/IMG8918.JPG

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/IMG8920.JPG

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/IMG8924.JPG

 

En els pròxims dies penjarem els resultats del cens d'hivern.

Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra participació!

enviat per Marina Cuito
 
divendres, 26. gener 2024
Aus
He vist un ocell però no estic segur de quina espècie era, com l'entro a Ocells dels Jardins?

Com ja sabeu aquest cap de setmana es realitzarà el cens d’hivern, un dels dos períodes de l’any en què és “obligatori” entrar dades en el projecte Ocells dels jardins. Aquests darrers dies, amb motiu del 10 aniversari dels censos d’hivern, hem dut a terme algunes activitats per potenciar la participació, i en una d’aquestes activitats (https://youtu.be/Nh6_RiuFve8?si=_D-e1Z85RMv2J80u) va sorgir una pregunta, per part d’un dels participants, que de seguida vam veure que no havia estat mai ben resolta per part nostra. 

 

La pregunta feia referència a com s’han d’entrar dades d’ocells que no se sap segur a quina espècie pertanyen o ocells dels quals es coneix la família o l’ordre, però no l’espècie. Posem per cas que al setembre, al nostre jardí, veiem un tallarol, però no sabem segur si és un capnegre o un de garriga; o que a l’abril, a dalt de tot d’una acàcia del parc on fem el cens, hi ha un mosquiter, però no estem segurs si és comú, de passa o xiulaire. Què s’ha de fer en aquests casos? No l’apuntem?

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/ImatgedeWhatsApp2024-01-25ales19.12.37dd9afdd9.jpg

 

Doncs sí que hi ha una manera de registrar la major part d’aquestes observacions i ara us l’expliquem. En el cas del tallarol capnegre/de garriga, caldria entrar la dada a la categoria: tallarol o tallareta no identificat, mentre que en el cas del mosquiter a phylloscopus no identificat. Com veieu, aquestes categories no precises costen una mica de deduir, ja que algunes contenen el nom científic de la família, de l’ordre, o del gènere, mentre que d’altres, en canvi, les trobaríem mitjançant el nom en català. Com que no us podem demanar que les endevineu o us les imagineu, a continuació trobareu totes les categories no precises que funcionen en el portal Ocells dels jardins i quines espècies corresponen a cadascuna.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/Capturadepantalla2024-01-26110522.png
 

L’altra qüestió que sí que hem repetit mantes vegades, però que, tot i això, queda lluny d'estar ben resolta, ja que no és gens òbvia, és el mètode per afegir, a posteriori, espècies que no surten ni a la fitxa d'Espècies més comunes’ ni a la d’Altres espècies. Imaginem que fem un cens en què veiem un pit-roig, un verdum, un gaig i un tord ala-roig (una llista molt pobra, ja ho sé, però passa a les millors cases). Marquem el pit-roig i el verdum de la fitxa d’Espècies més comunes, després marquem el gaig de la fitxa d’Altres espècies i llavors TANQUEM LA LLISTA (botó ‘Afegir’ a peu de pàgina). Immediatament, a la part superior dreta veurem la llista que acabem de tancar i, a sota del lloc i el període de cens, una icona que serviria per afegir el tord ala-roig, en aquest cas.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/ImatgedeWhatsApp2024-01-25ales19.12.508cdd0a69.jpg

 


Esperem que aquests consells us siguin d’utilitat i que aquest cap de setmana pengeu molts censos a Ocells dels jardins.


Sort i bon birding!

enviat per Xavier Riera
 
dijous, 11. gener 2024
Nova metodologia del projecte Ocells dels Jardins

L'any passat va fer 10 anys que vam llançar el projecte Ocells dels Jardins i per commemorar-ho vam preparar un petit document amb la informació recopilada pel projecte durant aquests 10 anys. També vam intentar extreure tendències dels ocells per ens vam trobar amb què la forma en què s'havien fet els censos durant aquest temps era massa heterogènia, i per això era necessari unificar criteris de cara a obtenir unes dades més sòlides. Per això, a partir del cens d'hivern d'aquest any us demanem que seguiu unes directrius unificades molt senzilles.

Només s'han de seguir tres passos:

  • Fer el cens entre la sortida del sol i les 12 del matí al cens d'hivern i entre la sortida del sol i les 11 del matí a la primavera.
  • Fer sempre el mateix recorregut.
  • Fer censos d'entre 30 i 60 minuts

La resta del cens continua igual:

  • El cens d'hivern s'ha de fer el darrer cap de setmana de gener i el de primavera el darrer cap de setmana de maig
  • És recomanable descarregar-se la fitxa per apuntar i identificar els ocells
  • Les dades s'han d'informatitzar el més aviat possible a www.ocellsdelsjardins.cat

Si voleu ampliar informació sobre la nova metodologia, us podeu apuntar a la xerrada que farem el 24 de gener online on farem un repàs d'aquestes novetats i dels cants i reclams dels ocells més habituals dels nostres jardins.

enviat per Marina Cuito
 
dijous, 11. gener 2024
Aus
El projecte Ocells dels Jardins compleix 10 anys

El darrer cap de setmana del mes gener del 2015 es va fer el primer cens d'hivern del projecte Ocells dels Jardins i, per tant, aquest gener es compliran 10 anys des d'aquest primer cens. Per celebrar aquesta data tan remarcada hem preparat una sèrie d'activitats que esperem que siguin del vostre interès.

Tal com vam fer a la primavera, quan acabi el cens d'hivern farem una petita memòria recopilant totes les dades d'aquests 10 censos d'hivern. Per tal de fer aquest document ens hem adonat que perquè els censos tinguin més valor hem de canviar algunes coses en la metodologia del cens. Trobareu tota la informació sobre aquesta nova metodologia en aquesta notícia i també farem una xerrada oberta a tothom explicant en què consisteix.

Aquesta xerrada tindrà lloc el dia 24 de gener a les 18:00 i és oberta a tots els col·laboradors del projecte o per a totes aquelles persones que tinguin interès a col·laborar-hi. En la xerrada aprendrem a identificar els cants i reclams més típics dels ocells dels nostres jardins, a més de fer una petita introducció a la nova metodologia. Us hi podeu apuntar lliurement en aquest enllaç.

Per complementar-ho, el dia 25 de gener a les 16:30 anirem al parc de la Ciutadella de Barcelona per mirar d'identificar les espècies que hi trobem i per començar a practicar pel cens d'hivern, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de gener. En la sortida es repartiran fitxes del projecte per ajudar a la identificació dels ocells. També us hi podeu inscriure lliurement des d'aquest enllaç. Es recomana portar prismàtics.

Esperem poder celebrar aquests 10 anys amb tu! 

enviat per Marina Cuito
 
divendres, 6. octubre 2023
Posem a punt els nostres jardins

La tardor ja és aquí (encara que no ho sembli) i, per tant, és el moment ideal per preparar els nostres jardins per rebre els ocells que ens visitaran aquesta tardor i hivern. Netegeu bé les menjadores i prepareu l'alimentació adequada per les espècies que visiten sovint els vostres jardins.  

Si és la primera vegada que poseu una menjadora o no teniu molt clar quin tipus d'aliment posar-hi, des de la botiga Oryx han preparat un document molt interessant amb informació sobre tots els tipus de menjadores i d'aliments dels quals ells disposen.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/Capturadepantalla2023-10-06ales11.36.51.png

A més, complementen la informació amb un calendari amb explicacions de quan col·locar caixes niu i quines caixes niu corresponen a cada tipus d'ocell, a més d'altra informació per atreure tota mena de fauna als nostres jardins. Podreu trobar el document complet en aquest enllaç.

Esperem que aquesta informació us pugui ser d'utilitat i no oblideu entrar totes les vostres observacions al portal!

enviat per Marina Cuito
 
divendres, 2. juny 2023
Resultats del cens d'Ocells dels Jardins

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/2_1.png

El darrer cap de setmana de maig vam fer el desè cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins. En aquesta ocasió vam comptar amb la participació de 74 jardins de 53 municipis diferents de tot Catalunya. El municipi que va participar situat més al sud va ser Tortosa, més al nord Puigcerdà, més a l'est Calonge i més a l'Oest, Almacelles.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/municipismescensos.png

 

Es van fer un total de 106 censos. El municipi on es van fer més censos va ser Barcelona, seguit de Girona, Sant Gregori i Vilanova del Vallès. 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/nrejardins.png

En total es van fer 758 observacions als 74 jardins que van participar en el projecte.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/mesobservades.png

Els ocells que van aparèixer a més llistes van ser: el pardal comú (74), la tórtora turca (58), la merla (50), el gafarró (34) i la mallerenga carbonera (34). 


 

enviat per Marina Cuito
 
dilluns, 22. maig 2023
Noves fitxes per evitar confusions

Fa unes setmanes us vam presentar les primeres fitxes per evitar errors d'identificacions d'espècies semblants. Ara ja teniu totes les fitxes penjades al web de forma permanent perquè les pugueu consultar quan ho necessiteu. Les trobareu aquí, també hi podeu accedir directament des de la portada de la pàgina. 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ocellsdelsjardins.cat/userfiles/Noticies/on.png

 

A partir d'ara, si teniu dubtes en la identificació d'alguna espècies, no dubteu de consultar les fitxes per evitar errors. 

D'altra banda, us recordem que aquest cap de setmana fem el cens de primavera d'ocells dels jardins, no oblideu pujar les vostres dades!

enviat per Marina Cuito
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 137
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024