El darrer cap de setmana de maig vam fer el desè cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins. En aquesta ocasió vam comptar amb la participació de 74 jardins de 53 municipis diferents de tot Catalunya. El municipi que va participar situat més al sud va ser Tortosa, més al nord Puigcerdà, més a l'est Calonge i més a l'Oest, Almacelles.
Es van fer un total de 106 censos. El municipi on es van fer més censos va ser Barcelona, seguit de Girona, Sant Gregori i Vilanova del Vallès.
En total es van fer 758 observacions als 74 jardins que van participar en el projecte.
Els ocells que van aparèixer a més llistes van ser: el pardal comú (74), la tórtora turca (58), la merla (50), el gafarró (34) i la mallerenga carbonera (34).
posted by Marina Cuito
Monday, May 22nd, 2023
Noves fitxes per evitar confusions
Fa unes setmanes us vam presentar les primeres fitxes per evitar errors d'identificacions d'espècies semblants. Ara ja teniu totes les fitxes penjades al web de forma permanent perquè les pugueu consultar quan ho necessiteu. Les trobareu aquí, també hi podeu accedir directament des de la portada de la pàgina.
A partir d'ara, si teniu dubtes en la identificació d'alguna espècies, no dubteu de consultar les fitxes per evitar errors.
D'altra banda, us recordem que aquest cap de setmana fem el cens de primavera d'ocells dels jardins, no oblideu pujar les vostres dades!
posted by Marina Cuito
Monday, April 24th, 2023
Atenció, no els confongueu!
Ara que ja s’acosta el cens de primavera, que com sabeu es du a terme el darrer cap de setmana de maig, i que estem en plena migració de primavera, val la pena tenir en compte que a banda dels ocells més comuns, els nostres jardins poden ser el punt d’aturada (stopover) d’algunes espècies que, tot i assemblar-se força a ocells que coneixem bé, només –o pràcticament només– usen el nostre país per arribar a les seves àrees de cria més al nord.
Un exemple clar és el mosquiter de passa, molt semblant al comú tant pel que fa a l’aspecte com a les vocalitzacions de contacte (un tuuuit lleugerament més arrossegat en el cas del de passa). Per sort, el mosquiter de passa és un ocell que sovint canta mentre migra i el cant sí que és força característic (https://xeno-canto.org/792457).
Un altre cas típic és el de la cotxa cua-roja. Els mascles no presenten cap mena de problema, ja que tenen un plomatge increïblement bell, però les femelles sí que s'assemblen força a les de cotxa fumada. Esperem que la fitxa que us deixem a sota us ajudi en cas que tingueu dubtes.
posted by Marina Cuito
Monday, March 20th, 2023
Of Sparrows and Dunnocks.
This winter we have detected some Dunnock sightings (Prunella modularis) with a suspiciously high number of birds. This species is a well-distributed wintering species in almost the entire country, but it is absent in the western and central Pyrenees and in the Lleida plain. These observations of so many Dunnocks together have made us think that they may be due to a confusion with the female House Sparrow, which is precisely not represented in the project's identification sheet (we will fix it very soon).
In cases like this, it is very useful to look at the bird's beak. House and Tree Sparrows have a thick beak adapted to feeding on grain and seeds, while that of the Dunnock is rather thinner, as befits species that eat mainly insects.
Below, we leave you an illustration that deals with the identification of these three birds. Soon we will post it on the portal, along with others that deal with the separation of species that can cause problems when carrying out the project's censuses.
Esperem que amb aquestes fitxes milloreu les vostres capacitats d'identificació d'algunes espècies conflictives.
posted by Marina Cuito
Wednesday, February 1st, 2023
Resultats del cens d'hivern d'ocells dels jardins
El passat cap de setmana, 28 i 29 de gener vam fer el tradicional cens d'hivern a Ocells dels Jardins. En aquesta ocasió, per veure els resultats, hem volgut fer una comparació amb els resultats del cens d'hivern dels darrers 5 anys.
Començarem fent un repàs de les 40 espècies més vistes en aquests 5 anys. En el següent gràfic veureu representades en columnes de color fúcsia el percentatge de jardins on va aparèixer l'espècie l'any 2023 i en verd, el mateix percentatge l'any 2019. D'aquesta manera podem constatar que l'increment més gran l'han tingut la merla i la mallerenga blava i el decreixement més acusat l'han patit el gafarró i el mosquiter comú.
D'altra banda, si fem una comparativa entre les espècies més comunes l'any 2019 i les més comunes el 2023, constatarem com el pit-roig i el pardal comú s'han intercanviat les posicions entre el primer i el segon lloc i com la mallerenga carbonera sempre ha ocupat el tercer lloc. El canvi de posició més acusat el trobem en el tallarol capnegre, espècie que l'any 2019 ocupava la 14 posició, però que aquest hivern ha pujat fins a la novena. I el contrari ha passat amb el gafarró, que l'any 2019 era la dinovena espècie més vista i aquest any ha caigut fins a la posició 23.
Estem molt contents amb la participació obtinguda en aquest cens amb 138 jardins (25 més que a l'any 2022) i 1690 observacions. Ens heu enviat dades des de 84 municipis de tot Catalunya i en total hem rebut 204 censos.
posted by Marina Cuito
Thursday, January 19th, 2023
Queda poc més d'una setmana per al cens d'hivern d'ocells dels jardins, teniu les menjadores preparades?
Com cada any, el darrer cap de setmana de gener fem el cens d'hivern d'ocells dels jardins. En el cens de l'any passat vam veure 67 espècies, sent el pardal comú l'espècie més observada seguit del pit-roig i la tórtora turca. Amb les temperatures gèlides que estem patint aquests dies, canviarà el podi de les espècies més observades?
En el passat cens vau entrar dades de 113 jardins a 68 municipis, la majoria d'ells a les comarques de Barcelona i Girona. Ens encantaria veure aquest any també censos al Pirineu occidental, a la plana de Lleida i a les terres de l'Ebre. Agrairem molt la vostra col·laboració!
Per últim, l'any passat es van fer 1128 observacions, aconseguirem superar la xifra? Nosaltres ja tenim les menjadores a punt. Molt bon cens a tothom!
posted by Marina Cuito
Wednesday, October 26th, 2022
Mes de la Ciència Ciutadana i la Natura
Enguany, del 18 d'octubre al 20 de novembre, se celebrarà la segona edició del Mes de la Ciència Ciutadana i Natura.
Promogut pel Servei d'Educació Ambiental de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, el MES s'emmarca al projecte Ciència Ciutadana i Natura, amb l'objectiu de donar impuls al sector i despertar l'interès de la ciutadania en aquest àmbit.
Es faran 14 activitats arreu del territori, liderades per iniciatives capdavanteres en el sector.
Consulteu la programació i inscriviu-vos aquí: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/educacio_i_sostenibilitat/educacio_per_a_la_sostenibilitat/ciencia-ciutadana-natura/mes-ciencia-ciutadana-natura-2022/
A més, per celebrar el #MESCiènciaCiutadaNAT us animem a tots els usuaris d'Ocells dels Jardins a entrar dades al projecte durant aquest cap de setmana.
posted by Marina Cuito
Thursday, June 2nd, 2022
Resultats del cens de primavera
El passat cap de setmana vam fer el cens de primavera del projecte Ocells dels Jardins. A continuació us presentem els resultats.
posted by Marina Cuito
Monday, January 31st, 2022
Resultats del cens d'hivern a Ocells dels Jardins
Aquest cap de setmana hem fet el tradicional Cens d'hivern. Us mostrem els resultats a continuació. Moltes gràcies a tots per la vostra participació!