Visitant Anònim  [Participa-hi]
Ocells des Jardins
fr
en
es
ca
Portada
 
Entitats col·laboradores
Participar
 - 
Instruccions
Consultar
  Observacions
    - 
El darrers 2 dies
    - 
El darrers 5 dies
    - 
El darrers 15 dies
 - 
Mapa dels jardins
 - 
Galeria d'imatges i sons
Dades i anàlisis
 - 
Gavià argentat 14-16
 - 
Cotorra de Kramer 14-16
 - 
Mallerenga emplomallada 14-16
 - 
Pica-soques blau 14-16
 - 
Lluer 15-16
 - 
Cotorreta de pit gris 14-16
 - 
Pit-roig 14-16
 - 
Puput 14-16
 - 
Esquirol 14-16
Informació
 - 
Darreres notícies
 - 
Agenda
 - 
Codi de conducta
  Ajuda
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques

Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
>
 
ítem/pàgina :
nombre : 52
 
dilluns 24 abril 2017
Aus
Menys ocells al teu jardí: no et preocupis

Els jardins, tan privats com públics, solen tenir menys ocells a la primavera-estiu que en època d'hivernada pel fet que en l'època de nidificació els ocells prefereixen llocs més naturals i tenen uns requeriments d'hàbitat més selectius. L'abundància d'ocells als jardins a l'hivern ve donada principalment per l'aliment que proporciona aquest hàbitat humanitzat i perquè els ocells tenen uns requeriments d'hàbitat molt menys selectius a l'hivern.

Al gràfic podeu veure les observacions d'alguns ocells al llarg de tota la història d'Ocells dels Jardins. Es tracta dels 6 ocells més vistos als jardins en el que portem d'any. Com podeu comprovar tots dibuixen una corba decreixent durant els mesos de juliol, agost i setembre. Així que, no us preocupeu!

El cas més marcat és el del pit-roig, ocell molt abundant en època d'hivernada que pràcticament desapareix dels jardins quan arriba la calor. Al gràfic podeu observar com la seva corba és extremadament pronunciada, arribant quasi a desaparèixer en el mes juliol. Mentre que en l'anterior notícia d'Ocells dels Jardins el pit-roig apareixia com l'ocell més observat  durant el que portàvem d'any, ara ja és el quart ocell més vist de l'any però, a més, ha caigut al vintè lloc aquest mes!

Document per descarregar :  Grafic-8790.jpg
enviat per Abel Julien
 
divendres 24 març 2017
Aus
Les vostres observacions a Ocells dels jardins

Hem començat l'any amb una bona participació a Ocells dels jardins. De moment, l'ocell més observat als jardins durant el 2017 ha sigut el pit-roig, observat 303 vegades, seguit de molt a prop pel pardal comú, observat 300 vegades. En canvi, durant el que portem de març, l'ocell més observat ha estat la merla, observada 42 vegades.

Heu penjat fotos fantàstiques al web, com aquesta d'en Xavier Jordà, on es veu un Rossinyol del Japó a la menjadora i darrere un pica-soques blau observant-lo. Us convidem a visitar la galeria, ja que s'hi troben fotos ben curioses.

També volem destacar aquest missatge d'un participant anònim que ens diu que ha observat 6 aratingues mitrades a Sant Gervasi i ens fa aquest comentari: "Las Arantigas se han adueñado de San Gervasio. Varias parejas se suelen posar en las antenas de TV frente a mi terraza. Puedo ver claramente sus nidos en agujeros de fachadas frente a mi casa, por eso he puesto este conteo aunque a mi terraza propiamente no acuden." 


Des de la Unitat d'Ornitologia Aplicada de l'ICO, que ha fet l'Atles de Barcelona, ens confirmen que hi ha una joca on a la nit s'hi apleguen unes 50 aratingues mitrades cada nit.

enviat per Abel Julien
 
divendres 10 febrer 2017
Aus
Resultats cel Cens d'hivern 2017
Gràcies a la vostra participació en el cens d'hivern s'estan començant a revelar coses interessants de l'ornitofauna dels nostres jardins públics i privats. Enguany s'han observat 62 espècies als jardins de Catalunya entre les que n'hi ha hagut algunes curioses com, per exemple, 4 morells de plomall i 1 cigne mut a l'Estany de Puigcerdà comunicats per Maria Bover.
 
Molts ornitòlegs aquest any tenen la sensació que tenim menys cotxes fumades i pinsans. Les dades d'aquest cens d'hivern semblen confirmar que aquesta sensació no és subjectiva sinó que respon a la realitat. Caldria fer una anàlisi més rigorosa però la comparació del percentatge d'observacions d'aquestes espècies dels últims tres anys sembla indicar-ho així. En canvi, sembla que aquest està sent un hivern amb bona hivernada de mosquiter comú (vegeu gràfic).
 
També ha estat un cens d'hivern amb moltes observacions d'ocells exòtics. S'han comunicat dades d'aquestes espècies exòtiques, majoritàriament en jardins públics però també en jardins particulars:
 
Cotorreta de pit gris
Cotorra de Kramer
Aratinga mitrada
Bec de corall senegalès
Rossinyol del Japó
 
Un cop més, agraïm la participació de tots els qui heu enviat dades i us animem a continuar-ho fent. La vostra col·laboració és molt important.

enviat per Abel Julien
 
dijous 26 gener 2017
Aus
Aquest cap de setmana tens una cita amb el cens d'hivern!

Participants d'Ocells dels Jardins: ha arribat el moment, aquest cap de setmana fem el cens d'hivern d'aquest 2017. Us demanem que dediqueu uns minuts a observar els vostres jardins privats, parcs públics o terrasses i compteu els ocells que hi veieu. També us agrairem que pengeu les fotos que feu a les menjadores o als ocells, les més originals sortiran al Facebook de l'ICO.

Ocells dels Jardins és un projecte que investiga les poblacions dels ocells urbans en jardins particulars o públics i serveix per saber quins factors afecten la seva supervivència en aquest entorn, fent dos censos anuals, aconseguim obtenir un retrat general de l'estat dels ocells en aquests indrets.

En el cens d'hivern de l'any passat, vam obtenir dades de 23 comarques. En el mapa següent veureu quines comarques van aportar dades. Ens ajudeu a superar aquesta xifra?

enviat per Marina Cuito
 
dijous 12 gener 2017
El darrer cap de setmana de gener, tots a observar els jardins!

Ja s'acosta una de les dates més importants pels usuaris d'Ocells dels Jardins! Com sabeu, podeu introduir dades al projecte amb la continuïtat que vosaltres estimeu, tant pot ser un cop a la setmana, com un cop al mes. Però el sí que demanem és que tots els usuaris introduïu dades durant dos períodes: a l'hivern i a la primavera. El darrer cap de setmana de gener, és a dir, d'aquí a dues setmanes, serà el primer període d'aquest 2017 en què tots els usuaris haureu d'introduir dades!

L'any passat, en aquest mateix període es van introduir 955 observacions de 59 espècies, en total es van observar 4201 ocells! Aquest any volem superar aquesta xifra, donat que el nombre de participants del projecte ha augmentat en quasi un 30% durant el 2016.

Adjuntem la imatge dels llocs on es van fer les observacions el darrer cap de setmana de gener de l'any passat. Ens ajudeu a superar-nos i pintar més zones de vermell?

enviat per Abel Julien
 
dijous 3 novembre 2016
Aus
Mes nou concurs nou!

Volem premiar la vostra dedicació al projecte Ocells dels Jardins obsequiant-vos amb un fantàstic premi! La persona que introdueixi més observacions diàries durant el mes de novembre guanyarà un pòster del projecte Nius i una samarreta de l'ICO.

En cas que hi hagués un empat, ambdós guanyadors s'endurien el premi.

Però això no és tot, si teniu amics als quals els pots interessar el projecte, no dubteu en explicar-los com funciona, ja que totes les persones que es donin d'alta durant el mes de novembre i facin almenys quatre contribucions durant aquest mes, s'enduran igualment el pòster i la samarreta!

No us ho penseu i comenceu a mirar amunt!

enviat per Abel Julien
 
dilluns 31 octubre 2016
Aus
Com puc atreure més ocells al meu jardí?
Com puc atraure més ocells al meu jardí?
 
 
Ja portem un mes de tardor i estem en un dels millors moments per observar els ocells dels nostres jardins o parcs més propers. Us heu fixat en la quantitat de pit-rojos que hi ha? El fred comença a arribar i amb ell la disminució dels insectes voladors que alimenten als ocells dels jardins. La dieta d'aquests ocells canvia en aquesta època i molts es converteixen en granívors.
 
Pots aconseguir atreure més ocells al teu jardí facilitant-los el menjar col·locant menjadores. En podeu trobar de ja fabricades a botigues especialitzades com aquesta o les podeu fabricar vosaltres mateixos amb diferents materials i de maneres més o menys sofisticades com veureu en aquest link. L'aliment també el podeu trobar a botigues especialitzades, on a més us recomanaran quin tipus de menjar atrau a cada espècie.
 
Si us animeu a fabricar una menjadora o n'instal·leu alguna de ja feta, pengeu lesvostres fotos a Ocells dels Jardins i expliqueu-nos si han sigut efectives per atraure ocells i quines espècies!
 
Mallerenga emplomallada a menjadora. Foto: Xavier Jordà

enviat per Abel Julien
 
divendres 1 juliol 2016
Aus
Birds of the gardens...and the parks!

Fins als juny d'aquest any portem 11760 contribucions fetes al web del projecte, així que el primer de tot que us hem de dir és: gràcies! Molts de vosaltres contribuïu comptant ocells dels vostres jardins privats, però sabíeu que també podeu introduir observacions de parcs públics, terrasses i balcons?

Agafar un parc públic de qualsevol poble o ciutat i anar a comptar ocells és una magnífica activitat per fer en família. Us demanem comptar almenys dos cops l'any (l'últim cap de setmana de maig i l'últim de gener), per la qual cosa us podeu distribuir les sortides com us vagi millor, quan surtin els nens del cole, els caps de setmana...

Petits i grans poden aprendre molt gràcies a aquest projecte, donat la proximitat que aporten els ocells presents en jardins i parcs i la facilitat que us dóna el web amb els dibuixos de les espècies més freqüents. Us animem a que feu difusió del projecte a amics i coneguts que es vulguin introduir en el món de l'ornitologia o que simplement vulguin aprendre una mica més del seu entorn!

enviat per Abel Julien
 
dimecres 25 maig 2016
RECORDATORI: Cens de primavera 2016

Aquest proper cap de setmana, 28 i 29 de maig, té lloc el cens de primavera 2016 d'OdJ.

Us demanem que com a mínim en algun moment del cap de setmana compteu els ocells del vostre jardí durant el temps que vulgueu però preferiblement superior a mitja hora. Com ja sabeu els col·laboradors més veterans, aquest moment en què tots els participants comptem els ocells al mateix temps ens permet obtenir una "foto fixa" dels ocells als jardins de Catalunya en un moment determinat.

Esperem les vostres dades!

enviat per Abel Julien
 
dilluns 21 març 2016
Ocells que sobrevolen: no comptar

OdJ ens dóna una bona mesura dels ocells que utilitzen els jardins del nostre país. Una de les seves finalitats serà relacionar els diferents tipus de jardins amb els ocells que hi habiten, per això i altres motius de com es recopila la informació, recordem que NO s'han de registrar els ocells que sobrevolen o passen prop del jardí sense fer-ne ús. Per dir-ho d'una forma gràfica, a OdJ hem de registrar els ocells que "toquen" el jardí.

Els ocells que passin volant, siguin un rapinyaire o una cigonya en migració, siguin orenetes o falciots, no s'han de registrar si estan passant al vol. En canvi, si tenim un niu d'oreneta vulgar en un cobert del jardí o nius d'oreneta cuablanca als sortints de les balconadas sí que serà important que els registrem. Demanem a tots els participants que recordin aquest criteri, segons s'especifica a les instruccions del projecte.

També, recordeu que un cop definit el que considerem el nostre jardí com a àrea d'estudi, hem de posar només ocells que observem allí dins; no hem de registrar ocells que veiem al jardí del veí, encara que sigui a prop.

Gràcies per la vostra col·laboració.

enviat per Abel Julien
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
>
 
ítem/pàgina :
nombre : 52
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2017